Слагат солари за 7,6 млн. евро на болници и училища

Училища, болници и домове за възрастни хора ще получат 7,6 млн. евро, за да поставят солари на покривите си.

Сумата е предвидена по схема за повишаване на енергийната ефективност чрез използване на възобновяема енергия, съобщиха от икономическото министерство. Предвидено е всяка сграда, която бъде одобрена за финансиране, да получи от 170 000 до 500 000 евро. За общинските и държавни сгради грантът ще покрива до 100% от стойността. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 7 януари 2015 г. до 16.30 ч., допълниха от енергийното ведомство.

Същият е крайният срок и за кандидатстване по схемата за производство на горива от биомаса. По нея ще бъдат финансирани проекти за производство на пелети, дървесен чипс, екобрикети, биогаз от ферми и др. Могат да кандидатстват малки и средни предприятия.

Бюджетът е малко над 1,7 млн. евро. Размерът на безвъзмездната финансова помощ ще бъде до 60 процента от стойността на проекта в рамките от 30 000 до 200 000 евро, уточниха от Министерството на икономиката. Тази схема попада под правилата за държавна помощ и прилаганият режим ще бъде „де минимис“.

Двете схеми се финансират по програмата „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“. Повече информация ще бъде предоставена на желаещите да кандидатстват по схемите в Пловдив, Монтана, Бургас, Варна, Велико Търново и София.

Информационната кампания ще обхване градовете Пловдив, Монтана, Бургас, Варна, Велико Търново и София.

Информационният ден в Пловдив ще се проведе на 7 ноември, а на 10 ноември ще бъде разяснителната среща в Монтана. Предстоят информационни дни в Бургас, Варна, Велико Търново и София, като датите и местата ще бъдат съобщени допълнително.

От икономическото министерство допълниха, че сутрин експерти ще дават разяснения по схемата за отопление на сгради чрез ВЕИ. Следобедните часове кандидатите за финансиране ще получат детайлна информация по схемата за производство на горива от биомаса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *