Слагат таван на банковите такси

Печатницата на БНБ ще бъде сертифицирана за да може да печата банкноти евро. За това ще работи Калин Христов, сегашен подуправител на БНБ, който е предложен от новия управител на Централната банка Димитър Радев за още един мандат на поста си като шеф на управление „Емисионно“. Освен това до края на годината ще бъде пусната в обръщение новата монета от 2 лв., която ще замени сегашната банкнота.

По време на изслушването в бюджетната комисия към парламента Христов обясни, че ще се подобрява сигурността на българските банкноти без да се сменя дизайна им. Скандал се заформи при намесата на депутата на БСП Румен Гечев, който обвини Калин Христов, че е настоявал за банкова ваканция през юни 2014 г. при затварянето КТБ. В защита на Христов се обявиха на първо място подуправителят Димитър Костов, депутатите, участвали тогава в консултациите за драмата с КТБ и председателят на АББ Петър Андронов. Той уточни, че Христов е представил всички варианти за реакция при кризата с КТБ, един от които е бил банкова ваканция, но не е лобирал за него.

Новият управител на БНБ Димитър Радев вчера представи своите кандидатури за екипа, който да ръководи БНБ в следващите шест години.

Нина Стоянова, която е номинирана за подуправител и шеф на управление „Банково“ съобщи, че една от основните тенденции в работата й ще е въвеждането на регламента на ЕС за платежните разходи. Което означава, че до края на годината БНБ ще въведе лимит на таксите за платежни операции в страната и за чуждестранните преводи.

Ясна политика за предприемане на коригиращи и санкциониращи мерки пък обеща Димитър Костов, който е предложен от гуверньора Димитър Радев за подуправител с ресор „Банков надзор“ – най-отговорната позиция при заместниците му. Досега Костов беше подуправител и директор на банковото управление.

При представянето на номинациите за подуправители Димитър Радев обясни, че при избора си за постовете се е ръководел от професионалните и нравствени качества на хората, на които се е спрял. Всеки от тях е представил своята концепция за бъдещата си работа и това също е било определящо при избора. Кандидатурите за подуправители ще бъдат внесени във вторник в пленарна зала за окончателно гласуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *