Слага се рамката на e-обществени поръчки

Целите на новите промени в Закона за обществените поръчки са ясно посочени –

да се насърчи участието на малките и средни предприятия в обществените поръчки,

ограничаване на корупцията и административната тежест.

Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева по време на заседанието на икономическата комисия в НС при представянето и обсъждането на законопроект за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки на първо гласуване, внесен от МС на 29 август 2013 г.

Проведохме срещи с почти с всички заинтересовани организации, около 43 на брой, които имат отношение към обществените поръчки, получихме много предложения от тях, продължи вицепремиерът.

Първоначалният вариант на проекта бе предоставен за междуведомствено и обществено обсъждане.

Ако имаме до края на годината новите директивите по тези въпроси на ЕС, ще ги транспонираме в нашата правна система.

Идеята е законопроектът да не се разделя на сектори.

Едва когато се приемат директивите тогава може да се детайлизира и да се „хване“ спецификата при цяластната реформа на закона за обществените поръчки, уточни вицепремиерът.

Тя призна, че в х хода на дебатите не е получил достатъчно внимание фактът, че се създава правната рамка за електронизиране на обществените поръчки – основният начин за ограничаване на корупцията и да се направи по-ефективен процеса.

На второ място, в закона не се уреждат критериите за най-ниската цена, а са търсени по-скоро консенсусните текстове.

Друг въпрос засяга спорът за 30% – с какъв процент да може поръчката да се изпълнява от подизпълнители.

Тя не е пазарна, но е продиктувана от ситуацията на криза,

аргументира се вицепремиерът.

Това е мярка за помагане на фирмите да получат поръчки и да работят, за да преодолеят трудностите, които имат, каза Бобева.

Механизмът за обществените поръчки толкова се е дискредитирал в общественото пространство, че ще е доста трудно да преодолеем нагласите, въпреки това ще се постараем в тази посока.

Има обществено очакване за реализиране на прозрачност с участието на външни експерти, т.нар. обществен контрол на обществените поръчки, заяви вицепремиерът.

Някои наши идеи не се възприеха, например, за преобладаваща част в комисиите на външни експерти, тъй като възникнаха проблеми при реализирането им, коментира Бобева.

Възможно е да се направи лотариен избор на експертите, което е нестандартна мярка.

Социалната страна на обществените поръчки също е важна за нас, ще се опитаме да приложим мерки, с които да получим баланс и съгласие.

Трябва да изградим работещ и внушаващ доверие механизъм, изрази надежда вицепремиерът.

Утре на извънредно заседание на Комисията за икономика и туризъм ще продължи дискусията за промени в закона за обществените поръчки преди гласуването му на второ четене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *