Следващото голямо икономическо чудо

Индийската икономика през 2015 г. ще нарасне с 6.4%, а през 2016 и 2017 г. темпът на растеж ще догони този на Китай, прогнозира главният икономист на Световната банка Каушик Басу.

„Положителната динамика в индийската икономика се наблюдава на фона на реформите, предприети от новото правителство, както и резкия спад в световните цени на петрола“, отчитаБасу.

Според него икономическият растеж на Китай ще остане висок, но ще започне постепенно да намалява – от 7.4% през 2014 г. до 6.9% през 2017 г.

„В същото време индийската икономика ще увеличи темпа на растеж от 5.6% през 2014 г. до 8% в средносрочен план – ориентировъчно до 2017 г.“, прогнозира Басу.

Световната банка дава положителни коментари относно резултатите от новото правителство на Индия под ръководството на министър-председателя Нарендра Моди.

Резервната банка на Индия днес изненадващо понижи основния си лихвен процент 25 базисни пункта до 7.75% на извънредно заседание. Така тя дава нов стимул за икономическия растеж, кредитирането и инвестициите в страната.

Решението е отговор на поевтиняването на петрола на международните пазари, което рязко отслаби инфлационния натиск върху индийската икономика.

Правителството на премиера Нарендра Моди планира мащабна програма за ограничаване на фискалния дефицит, съчетано с увеличаване на капиталовите разходи и инвестициите в инфраструктурни проекти.

Намаляването на лихвените нива ще окаже значителна подкрепа на тези планове. Въпреки че днешното понижение е първото от 20 месеца насам, според анализаторите на Morgan Stanley с него започва цикъл на сваляне на лихвите в Индия с 1.25% през 2015 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *