Следизборен оптимизъм в Европа, еврото поскъпва

Традиционно, когато американските спекулативни инвеститори не играят на пазара, индексите в цял свят растат. Днес в САЩ отбелязват Деня на загиналите във войните, а във Великобритания фондовата борса почива заради Пролетния празник на банките. Така, при липсата на важни икономически новини, инвеститорите залагат на риска.

За оптимизма допринасят и резултатите от европейските парламентарни избори и вота в Украйна. В крайна сметка Консерваторите спечелиха вота в Европа. Възходът на крайно десните не се оказа толкова силен, колкото се очакваше – Льо Пен спечели във Франция, но Вилдерс загуби в Холандия. А в Украйна прозападният кандидат за президент Порошенко надви конкурентите си още на първия тур.

Резултатите намаляват геополитичексите рискове в региона, въпреки че все още има сериозни опасности, особено във връзка със ситуацията в Украйна и позицията на Русия спрямо новия президент.

Така DAX печели 0.98%, до 9 864 пункта във Франкфурт, а френският индекс на сините чипове CAC 40 е нагоре с 0.40%, до 4 511 пункта.

В края на миналата седмица Credit Suisse публикува интересен доклад със заглавие „Китай:. Повратната точка в растежа“.

Както може да се очаква от заглавието, анализаторите на швейцарската банка смятат, „че най-лошото от гледна точка на загубата на инерция на икономика може би е зад нас.“ От Credit Suisse дори повишиха прогнозата си за ръста на БВП през текущото тримесечие.

За оптимизма в Азия допринася и новината, че ограниченията за покупки на жилища могат да бъдат разхлабени във всички, освен в най-големите китайски градове.

На този фон Nikkei 225 се покачи с 0.97%, до 14 603 пункта. В Хонконг Hang Seng е нагоре с 0.12%, до 22 993 пункта, а основният индекс в Шанхай се повиши с 0,32%, до 2 041 пункта.

Еврото поскъпва с 0.16%, до 1.3644 долара. Инвеститорите прибират печалби след рязкото поевтиняване на единната валута през миналата седмица, възползвайки се от ограниченото присъствие на американските спекулативни играчи. Доларовият индекс DXY пада с 0.11%, до 80.31.

Фючърсите на суровия петрол сорт Брент с доставка през юли поевтиняват рязко с 0,56%, до 109.92 долара за барел, на фона на победата на прозападния кандидат на изборите в Украйна. А цената на златото пада с 0.06%, до 1 292 долара за тройунция, заради засиления апетит за риск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *