След жепето секирата заигра и при пощите

Това каза в предаването „Преди всички“ по БНР главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Дeян Дънешки.
Той потвърди, че около 850-1000 души трябва да напуснат системата до края на годината. Дънешки подчерта обаче, че това е сумарен резултат от пенсионираните, доброволно напусналите и съкратените служители. По думите му, редуцирането на персонала ще започне от администрацията. Той каза още, че голяма част от персонала ще премина на съкратено работно време. В момента в пощите работят 12 хил. души.
Не е ставало въпрос за реални съкращения в пощите. Не е коментирана и реална цифра. Моето очакване е, хората, които ще бъдат съкратени или ще напуснат по доброволната програма, няма да бъдат повече от 350-400 души, коментира от своя страна председателят на Националната федерация „Съобщения“ към КТ „Подкрепа“ Пламен Дончев. По думите му, тази години около 500-550 души предстои да бъдат пенсионирани. Той подчерта, че към момента синдикатите работят добре с ръководството на „Български пощи“.
Предстоят много мерки, които ще реализираме с подписаното споразумение. Една от тях е програмата за доброволно прекратяване на трудовите правоотношения. Паралелно с това сме записали в споразумението, че трябва да се разделим с всички хора, които са навършили пенсионна възраст. На по-късен етап сме записали да стартира евентуално редукция на персонал в административния състав на „Български пощи“. В последните години много рязко нарасна административният състав в системата. Имам чувството, че всички политически сили на гърба на държавните дружества си довеждат своите хора, близки, роднини и какви ли не, в следствие на което всички държавни дружества имат този проблем и страдат. Ние искаме, ако се наложат съкращения, те да започнат от административния състав. Чак тогава би могло да се стигне до реални съкращения, коментира Дончев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *