След нощните безредици улиците на Кайро останаха без охрана

Кайро, Египет /КРОСС/ След нощните безредици египетската столица Кайро е оставена без охрана, съобщава кореспондентът на РИА Новости. По улиците на града няма полицаи. Виждат се обаче купчини боклук и обгорели автомобили. Движението по пътищата е дезорганизирано.
Припомняме, че снощи египетската армия пое контрола върху площад „Тахрир“ в центъра на столицата Кайро, който се превърна в място на протести през последните няколко дни, като демонстрантите дори се опитаха да си пробият пък към парламента. Очевидец съобщи, че над 20 бойни машини са пристигнали на площада малко след полунощ, блокирайки района. Демонстрантите, които бяха отблъснати от полицията със сълзотворен газ и гумени куршуми, се изтеглиха в съседни улици, опразвайки площада.
По-рано бе съобщено, че президентът на страната Хосни Мубарак е уволнил правителството и е обещал да проведе политически и икономически реформи. През последното денонощие при сблъсъци между полицията и демонстрантите, искащи оттеглянето от властта на Мубарак, който управлява от 30 години, бяха убити около 20 души в различни градове на страната. Вечерта в Кайро се появиха мародери, а преди това тълпата се да щурмува сградите на телевизията и министерството на външните работи и подпали сградата на управляващата Национално-демократична партия. Огънят заплашваше да се прехвърли в Националния музей, съхраняващ хиляди уникални експонати, но противопожарни екипи успяха да го потушат.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *