След пет години и милиони инвестиции БОРКОР най-накрая бил завършен

След пет години и над 20 млн. лв. разходи Центърът за противодействие на корупцията, известен като БОРКОР, най-накрая е започнал работа, така както беше първоначално замислен от германския експерт Ролф Шлотерер, съобщава сайтът на институцията. БОРКОР трябваше да разполага с модерен софтуер, който да анализира и открива уязвими за корупцията области.

Става дума за „кибернетична система V-Modell XT“, за която Шлотерер, твърдеше, че е „уникален високотехнологичен инструмент без аналог в света“ и с която ще се разработват „мерки срещу корупцията, след като се разкрият слабите места, където тя вирее“.

На 24 ноември германската компания „Инит“ е съобщила, че е приключила проекта, като е изградила нужната IT инфраструктура и софтуера към нея. Според БОРКОР системата е била приета още на 1 юли. Пред „Сега“ директорът на БОРКОР Елеонора Николова обясни забавянето с изграждането на системата с факта, че по време на мандата на кабинета „Орешарски“ почти не се е работело по нея.

„Цяла една година проектът беше отклонен. Имаше сключен договор, но не се работеше по него. Ние възобновихме работата през декември 2014 г. и до 1 юли 2015 г. извършвахме тестове в реална среда. Оправяхме отклонения от заданието“, обясни Николова. На практика софтуерът за първи път се прилага в България. Става въпрос за ИТ инструмент BOReg, който е специално разработен за нуждите на центъра. С уеб базирания софтуер антикорупционното звено ще може да анализира закони и други нормативни актове, организации, процеси, както и технически и административни дейности.

Служителите в БОРКОР и до момента правеха анализи на законодателството. Оказа се обаче, че те са го правили „ръчно“, спазвайки методиката, залегнала в изработения софтуер. Според отчета на БОРКОР от 2013 г. досега са били анализирани 112 законопроекта, направени са общо 227 предложения с антикорупционна насоченост, но са били приети само 58 от тях.

Засега не е ясно какво ще е бъдещето на БОРКОР. Според предложения от Меглена Кунева антикорупционен закон трябва да се влее в Националното бюро за борба с корупцията. Проектът обаче среща съпротива и сред управляващите, след като веднъж беше отхвърлен от Народното събрание. Той беше преработен, но премиерът Бойко Борисов не искал да бъде внасян отново. След дълги преговори с Кунева се е стигнало до решението за бъдещето на закона да се изкаже съветът на управляващата коалиция. Не е ясно кога това ще се случи…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *