След повече от 7 месеца отново се обработват преписки за терени от бившите стопански дворове

Днес заместник-министърът на земеделието и храните Преслав Борисов подписа протоколите от извънредното заседание на Комисията по чл. 56 г от Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи (ППЗСПЗЗ), което се проведе вчера в Министерство на земеделието и храните. След повече от 7 месеца отново се обработват преписките за придобиването на собственост върху застроените и прилежащи площи към сгради и съоръжения от имуществото на прекратените селскостопански организации в стопански дворове.
Това е сериозна стъпка за разрешаването на този важен за много селскостопански производители проблем в цялата страна, които от години очакват решителни действия от министерството, коментира заместник-министър Борисов.
На заседанието са разгледани общо 18 преписки за придобиване на собственост върху прилежащи площи на сгради и съоръжения в бившите стопански дворове. Като 10 от тези преписки, които са за придобиване на собственост чрез закупуване, са одобрени от заместник-министър Преслав Борисов и за тях ще бъдат издадени заповеди за сключване на договор със заявителите. Тези преписки съдържат необходимата документация, включително и актуална данъчна оценка, каквото е изискването на изменения чл. 45 а от ППЗСПЗЗ.
Останалите 8 преписки за придобиване на собственост чрез замяна ще бъдат върнати към Областните дирекции „Земеделие”, за да бъдат окомплектовани с данъчни оценки.
Това е второто заседание на Комисията по чл. 56 г от ППЗСПЗЗ, след като на първото са били приети Правилата за нейната работа. Комисията е орган, подпомагащ министъра и е създаден с последното изменение на ППЗСПЗЗ, обнародвано в ДВ бр. 62 от 04 август 2009 г.
От промяната на ЗСПЗЗ, обнародвана в ДВ бр. 10 на 6 февруари 2009 г., когато се възлага на министъра на земеделието и храните да издава актове за държавна собственост, не са разглеждани преписки за придобиване правото на собственост чрез закупуване или чрез замяна.
Предстои в началото на следващата седмица да се проведе редовно заседание на Комисията, когато се очаква да бъдат разгледани значително по-голям брой преписки, за да може до няколко седмици да бъдат обработени всички 238 преписки за придобиване правото на собственост чрез закупуване и чрез замяна, които са подадени в Министерството на земеделието и храните.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *