След Саудитска Арабия и Русия пуска акции на своя петролна компания на борсата

Саудитска Арабия и Русия започнаха да посягат на най-печелившите си петролни компании с надеждата да си осигурят свежи пари за оцеляване в кризата на ниските цени, пише „Блумбърг”. Вече стана известно, че се планира пускането на акции за свободна продажба или IPO от Saudi Aramco, най-голямата петролна компания в света, която произвежда около 1/8 от суровия петрол в света.

Днес стана ясно ,че подобна стъпка се предвижда и от страна на Русия, специално за най-голямата руска петролна компания «Роснефт”. В нея държавата държи 69.5% от акциите и идеята е 19.5% от този пакет да бъде предложен на инвеститори.

И двете държави пропуснаха шанса да направят икономиките си по-малко зависими от износа на петрол и сега продажбата на дялове от големи петролни компании изглеждат добър ход.

Според руският министър на финансите Антон Силуанов, правителството се надява да получи от продажбата на акциите на «Роснефт” около 6.6 милиарда долара, но ще задържи контролния пакет като държавна собственост.

Според експерти обаче тази цена е доста нереалистична предвид дълбоката ценова криза на петролните пазари и липсата на ясна перспектива кога добиването на петрол ще се върне към най-печелившите отрасли на икономиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *