След скандал правителството въведе пряк надзор на властите в Рим

Италианското правителство реши да постави под надзор общинския съвет на столицата след обвинения, че местните власти са паднали в ръцете на организираната престъпност.

Премиерът Матео Ренци остави кмета Игнацио Марино на поста му, но вече градският префект, представляващ интересите на държавата, ще работи с него, за да гарантира нормална работа на институциите, включително раздаването на обществени поръчки.

Един от 15-те района на Рим – крайбрейжният квартал Остия, ще бъде поставен под директно управление от правителството заради твърденията, че управлението му е тотално просмукано от мафията, разказва „Ройтерс“.

Кметът Марино, който не е част от разследваните десетки служители, ще управлява останалата част, макар да е масово критикуван, че не успява да наложи авторитета си в администрацията.

В 8 ключови сектора на дейността му той ще бъде надзираван от префекта Франко Габриели. Префектът ще контролира и подготовката на предстоящата Света година, която Ватикана ще обяви в края на декември и за която в Рим очакват да пристигнат до 30 милиона гости.

На практика това означава, че правителството измества Марино от едно от най важните събития за столицата от години насам. Кметът, член на Демократическата партия на премиера, от седмици не се е появявал и е в отпуск на Карибите, където пише мемоарите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *