След Франция „Ислямска държава“ ще окървави Белгия и Великобритания.

Cлед окървавена Франция още две държави се готвят за нови удари на „Ислямска държава“ – Белгия и Великобритания. Европейските спецслужби са засекли движения на вероятни терористи към центъра на континента. Възможни цели за атентати имало още в Италия и Холандия.

Експерт по сигурността потвърди появилите се във френските медии твърдения, че „Ислямска държава“ се е подготвяла още през 2014 г. за атаки с множество цели в страната. Информацията идвала от партньорски служби.

Дори в Париж е бил разработен подробен план за действие срещу атентати с много цели. Вестник „Фигаро“ описва това, позовавайки се на данни от френските спецслужби. Предполага се, че „Ислямска държава“ се е отказала тогава от масирана атака на Франция, защото водачите ѝ са решили, че нападенията не са подготвени добре.

От началото на ноември 2015 г. обаче отново европейските служби „хващат“ информация за усилено планиране на едновременни атаки в Париж. Френската столица се е подготвяла за план за действия при три атентата едновременно и две вземания на заложници. И информацията не била само от клипчета на джихадисти със забулени лица, които се появяват през дни в интернет.

Френските служби анализирали грижливо трагедията в училището в Беслан през септември 2004 г. (331 убити) и драмата в театъра на „Дубровка“ в Москва през октомври 2002 г. (117 убити). Френският антитерористичен отряд дори е разработил стратегия под кодовото име „Война на време“.

За да спечелят скъпоценни минути, френските спецслужби имат плановете на повече от 200 специални места, които могат да бъдат атакувани. Освен Елисейския дворец, Матиньон (Министерския съвет), Сената и Националното събрание той включва големите парижки зали за концерти и спектакли.

За всяко място анализаторите са начертали „досие с цели“, включващи плановете на архитектите, електрическите инсталации, коридори, подземия, входове, изходи, прозорци и врати. И се оказва в светлината на случилото се, че това не е било напразно. Но въпреки всички мерки в петък, 13 ноември, Париж изживя най-тежката терористична атака в историята на Франция.

Какви са причините за фаталния пробив в системата за сигурност, тепърва ще се анализира, което обаче няма да върне живота на десетките жертви.

„Това, което се случи в Париж, е най-лошият сценарий, от който се опасяваха службите за сигурност“, заявява префект Бернар Скарсини, бивш ръководител на френския контрашпионаж. „Използвайки опита и на други държави, Франция се готвеше за това“, заявява той.

На 30 септември 2015 г. Марк Треведик, магистрат в сферата на антитероризма, твърди в интервю пред „Пари мач“, че „Франция е враг №1 на „Ислямска държава“. Преди да напуснеа своя пост в Париж, той отправя следното предупреждение: „От онова, което знам, съм убеден, че „Ислямска държава“ има амбицията и средствата да ни удари с голяма сила, като организира мащабни операции, несъпоставими с онова, с което се сблъскваме досега. Казвам го като професионалист – най-мрачните дни са пред нас. Истинската война, която ИД възнамерява да ни отвори на наша земя, още не е започнала.“

Магистратът споменава конкретни детайли: „Задържани от нас лица, които са склонни да говорят, признават, че ИД има намерението да ни удря системно и тежко.“

Малко след атентата над френското сатирично списание „Шарли ебдо“ спецслужбите са проучили сериозно клип, в който двама бойци от „Ислямска държава“ заплашиха Белгия, Франция и страните, в които се говори френски, с нови атентати.

Тогава БНТ съобщи, че видеото с продължителност 2 минути и половина показва двама младежи, седнали до знамето на ИДИЛ. Единият от тях казва на френски с белгийски акцент, че ще се върнат в Брюксел и Париж и призовава други мюсюлмани да се присъединят към него. Двамата джихадисти показват автомати, гранати и голям нож и казват: „Видяхте какво можем. И това е само началото. Ще се върнем с коли бомби в Брюксел и Париж.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *