След шест часа Естония приема еврото

С първите секунди на новата 2011 – та година Естония ще се присъедини към европейския валутния съюз, в който вече ще има 17 държави – членки.

Държавата загърби рублата през 1992 година и фиксира курса на валутата си към този на германската марка. Когато през 1999 година се появява еврото, за нея друг път вече няма освен да поеме към обединената парична единица.

Естония е с население от 1.3 млн. души. През последните години хората теглят жилищните си заеми в евро. Това означава, че пътят на страната към еврото е наистина предначертан и отвързване от него би коствало много на естонците.

За нейните ръководители приемането в паричния съюз е доказателство за постигнатия напредък и просперитет. За да спази изискванията за ниво на бюджетния дефицит, страната сви разходите си с 9% от БВП.

Празникът на Естония обаче е помрачен от спекулациите, че Германия обмисля вариант за съществуване извън еврозоната, който предлага връщане на германската марка. Според последните проучвания на общественото мнение, близо 60% от германците са „За“ изход от еврото и връщане към дойче марката.

Макар официално този план да се отхвърля от Ангела Меркел и останалите държавни финансисти в най-влиятелната страна от еврозоната, слуховете удариха на месо агонизиращият заради дълговите проблеми съюз, което създава впечатлението, че Естония се качва на новия „Титаник“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *