След 15-годишен възход и британската икономика е изправена пред рецесия

И британската икономика може да се окаже заплашена от рецесия след като през последните 15 години се радваше на възход, коментира ВВС. Анализ на компанията Deloitte показва, че в основата на кризата вероятно ще се окаже пазарът на недвижими имоти в Обединеното кралство. Цените на имотите са паднали с около 5% само през тази година.

Анализаторите коментират, че ръстът на пазара на жилища през последните години беше подкрепен от лесното отпускане на кредити. Сега обаче катаклизмите на кредитните пазари в световен мащаб направи ситуацията доста по-различна.

Все повече икономисти залагат, че скоро американската икономика ще бъде засегната от рецесия. Очакванията са през първото шестмесечие на тази година темпът на развитие на САЩ да се забави силно, като дори прогнозите сочат „нулев ръст“. Като се има предвид, че страната е основния търговски партньор на Великобритания и на целия ЕС, ясно е кризата ще „прескочи“ през океана.

Единствено бързият растеж на страни като Индия и Китай може да се окаже спасителния изход за Великобритания. Това обаче ще бъде много трудно осъществимо предвид факта, че само 5% от британския износ е насочен към тези азиатски държави.

Продължителна криза ще накара много работодатели да намалят служителите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *