Сливането на годината е под въпрос

 
Invesco Perpetual, която държи около 13.3% от акциите на BAE, е първият голям инвеститор, който публично поставя под въпрос логиката на сливането, предложено миналия месец.
То, ако върви по план, трябва да създаде най-голямата авиационна компания в света с общи приходи от 90 млрд. долара, изпреварваща Boeing Co. и Lockheed Martin Corp.
„Сливането ще застраши съществено уникалното и привилегировано положение на BAE на пазара на Съединените щати и ние сме в състояние да поискаме съответните обезщетения, за да бъдем компенсирани за това“, се посочва в съобщението на Invesco. Съществуват опасения и около „стратегията и структурата“ на сделката.
Съгласно сегашния план, акционерите в EADS ще притежават 60% от комбинираното предприятие. Инвеститорите в BAE ще имат 40%. Държавните дялове в дружеството пък ще се определят след преговори между германското, френското и британското правителства. Без правителствено споразумение, сделката може да не се осъществи.
Регулаторните органи във Великобритания поставиха сряда като краен срок за подробно публично представяне на плановете за сделката.
Акциите на EADS паднаха с 11% след новината за предстоящото сливане, а тези на BAE се понижиха с 1.1%.
EADS е силна в гражданската авиация и космическите изследвания, докато фокусът на BAE са военните разработки. Британската компания е водещ чуждестранен изпълнител на поръчки за отбраната в САЩ, като има и тесни връзки със Саудитска Арабия. EADS е по-силна в Европа и има връзки в Азия.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *