Сливенският император Лечков вече ходи с охрана

Приближени фирми и бизнесмени до сливенския кмет Йордан Лечков са завъртели 220 милиона лева от поръчки и сделки с общината през последните години. Това твърдят опозиционери на градоначалника, които вече открито се борят за неговото сваляне. Срещу него скочи и вече бившата му дясна ръка Радостин Русев.

Именно той е дал ценна информация на прокуратурата, която започна разследване срещу Лечкав. Русев даде и изявления в медиите, в които открито обвинява доскорошния си приятел в рекет. Обръчът от фирми около Лечков бе наречен кръгът «Империя“ заради едноименния хотелски комплекс в града, собственост на Лечков. Местни политици коментират, че кметът Йордан Лечков е успял да прибере близо 40 милиона лева от комисионни при общински сделки за периода 2005-2010 година. Сделките били за доставки на оборудване, ремонтни дейности, снабдяване с горива на детски градини и училища и др. Преди седмица срещу Лечков започна разследване за безстопанственост и пилеене на средства от общинската хазна.

Така немислимото се случи. Градът скочи срещу една от своите икони, срещу доскорошната си гордост и надежда. Сливен въстана срещу кмета Йордан Лечков! Въпреки че футболната легенда се прави на непукист, от скоро вече се движи с охрана. В града на стоте войводи започна подписка за свалянето му като кмет. Вече били събрани над 15 000 подписа, очаквало се да станат 40 хиляди.

Йордан Лечков се установи в родния си Сливен след края на спортната си кариера през 1998 г. Започва собствен бизнес, като вдига първия посткомунистически хотел в града – «Империя”. Въпреки че има и други мераклии, които искат също да строят хотели в Сливен, никой освен Лечков не успява да се сдобие с разрешително. Мястото обаче скоро се сдобива със съмнителна слава. Говори се, че едни от най-големите ъндърграунд босове редовно се гощават там. Лечков прави огромни софри и черпи щедро. Според различни информации гости на корем в неговия хотел са били и политици от най-висок калибър.
Около строежа на хотела в града се носи много интересен слух. Говори се, че Лечков е

взел заем от 600 хиляди марки от своя бивш съотборник Златко Янков.

Върнал му ги чак след десет години, и то в левове. За този период сумата е девалвирала поне с 60 процента.
През 1997 г. Лечков става акционер в ЗК «Зора Инс”, чийто шеф бе Димитър Джамов – близък до Илия Павлов и «Мултигруп”. През 2009 г., вече като кмет на Сливен, футболната легенда вдига втори комплекс – «Спорт Палас”. Той държи на концесия и целия спортен комплекс в града, който се разпростира на площ 90 декара. Започва да прави и «Империя 2”. Той се намира в близост до първия. Според негови приближени намеренията му били да изгради цяло градче – с аквапарк, атракциони, дори и зоопарк, и да започне да развива международен туризъм. Лечков вече проявявал и големи интереси към туристически обекти около връх Карандила. Там все още е неразработена територия и той смятал да я развие, както подобава. Смятал да строи вилни селища, ресторанти, дори и жилищни луксозни сгради. Преговарял с партньори от Русия да участват в инвестициите, логистиката и управлението на новите проекти. Кризата обаче е осуетила намеренията му.

През 2003 г. Данчо Лечков е избран като независим кандидат от съгражданите си за кмет. Оттогава парите на Сливен се въртят от кръга “Империя”, говори се усилено в града. Кръгът включва общо пет човека, които са регистрирали чрез подставени лица няколко фирми, които мистериозно печелят повечето общински сделки и поръчки в Сливен. Оперативно приятелският кръг се ръководи от триумвират. В него влизат ямболският кмет Славов, общинският съветник в Сливен Радостин Русев и Димитър Шейретов.

Шейретов управлява фирма “Гради” ЕООД. Почти целият бизнес на “Гради”, която се занимава със строителство, е свързан с община Сливен. Тази фирма има спечелени две крупни обществени поръчки в града на стоте войводи, които й осигуриха над 20 договора за работа, а предстои подписването и на още.

Шейретов има договори за изграждане на улично осветление, ремонтира и санира общински сгради, извършва поправките на училищата “Йордан Йовков”, “Елисавета Багряна”, “Панайот Хитов”. Фирмата му прави и преустройствата на блоковете в селището “Качулка”, ремонтира зала “Васил Левски”, писта “Дружба”, спортен комплекс “Младост”, зала “Сливен”.

Фирмата на кмета на Ямбол Георги Славов “Лукском” в момента има сделки за милиони левове. Официално Славов вече не се води собственик на “Лукском”. Веднага след като го избраха за кмет, той е продал собствеността си на Коста Петков за смешните 5000 лева. Братът на същия този Коста обаче – Евгений Петков, се оказва управител на дискотека “Империя” в едноименния комплекс на Лечков. “Лукском” действа заедно с още две фирми – “Топстрой декор” и “Булгейт”. Заедно те изграждат Гражданско дружество “Стройинвест”, посредством което също работят съвместно с Лечков.

По официални данни “Стройинвест” има цели 29 договора със сливенския кмет за най-разнообразни дейности. Дружеството отводнява село Скобелево, прави водопроводната мрежа на кварталите “Кольо Фичето” и “Република”, газифицира ясли и училища, изгражда осветление на ул. “Никола Фурнаджиев”, “Иван Вазов” и “Щросмайер”, реди тротоарни плочки в града, строи сграда на кметство Бинкос. Заедно с “Гради” пък ще строят новите блокове в бъдещия квартал на Сливен, който ще се издига на мястото на закрития парашутен полк. Официално “Стройинвест”, също като “Гради”, е спечелило обществени поръчки на община Сливен. Собственик на “Топстрой декор” е същият този Коста Петков, чийто брат управлява дискотеката на Лечков. А шеф на “Булгейт” е третият от кръга “Империя” – Радостин Русев. Официално Русев уж вече се е оттеглил от фирмата, тъй като е съветник.

Той я е продал не на друг, а на племенника си Мартин Стефанов,

който е на 24 години, което говори, че едва ли е спрял да осъществява оперативен контрол. Като потвърждение е и фактът, че “Булгейт” не прекратява съдружието си с друга семейна фирма – “Нирон”, чийто собственик бе съпругата на Русев – Йорданка. Наскоро тя продаде дяловете на фирмата на своя приятел и съдружник в някои бизнес начинания Иван Памуков. Двете фирми участват в гражданско дружество. То се казва “Еко EU технолоджи”.

В последните месеци обаче точно Русев се опълчи срещу Лечков. Той го обвини, че му оказва натиск при изпълнение на една от обществените поръчки за асфалтиране и поставяне на тротоари. Той работи и по голяма поръчка за изграждане на водопровод и канализация в града по европрограма за 50 милиона евро. Лечков много натискал Русев да наеме за подизпълнител фирма на ДимитърДжамов. Тя трябвало да изпълни най-апетитните части от договора. Русев се опънал и затова двамата влизат в конфликт. Русев открито се противопоставя на сливенския император. Лечков пък гони фирмата на Русев от складовете и базите, които са общинска собственост. Русев отива в София при Бойко Борисов и го уведомява за ситуацията. Бойко се чуди какво да прави. Вика Лечков в София, но последният му обяснява по телефона, че е зает. В крайна сметка се срещат в хотел в Пампорово. Не стигат обаче до консенсус.

Агенцията за държавна и финансова инспекция провери сделките на Лечков и компания в Община Сливен в началото на миналата година. Инспекторите наложиха в края на юни 2009 г. десет персонални наказателни акта на Лечков заради нарушаване на Закона за обществените поръчки при провеждане на процедурите.

Те са за общо 11 000 лева, които сливенският кмет плати, без да се замисля. Дори не тръгна да ги обжалва.
Въпреки атаките срещу него обаче, Лечков е пълен непукист и твърди, че ще се кандидатира за трети мандат.

Петър АНГЕЛОВ
BLITZ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *