Сливи за смет или от днес боклукът някъде става златен

На 16 юли 76 от общо 191 регионални депа в страната ще бъдат затворени окончателно тъй като не отговарят на европейските изисквания, предаде БГНЕС.
Общините са получили заповед с предписания от съответната регионална инспекция по опазване на околната среда да издадат актове за преустановяване на експлоатацията на депата и да пренасочат цялото си количество отпадъци към съответното регионално депо, в което са включени. Това допълнително утежнява финансовото им състояние тъй като ще трябва да отпуснат средства за транспортирането на боклука, въпреки че антикризисните мерки на правителството ги задължиха да изпълняват едва 90 % от бюджетите си. Би трябвало цените за депониране и за общините, които не са определени за съответното регионално депо да бъдат същите като за определените такива. В момента, обаче, столичният боклук се депонира в Силистра за 23,40 лв. без ДДС – цена, многократно надвишаваща цените, плащани за депонирането на местния боклук.
Съгласно изискванията на Директивата за депониране на отпадъците, както и според Закона за местните данъци и такси общините поемат разходите за експлоатация, изграждане на нови клетки и след експлоатационни грижи за период не по-малък от 30 години. Очаква се промените да доведат до значително завишаване на такса смет в засегнатите райони. Министерството на околната среда и водите реши други 60 общински нискорискови депа, които се намират в райони, където все още няма готови регионални депа да продължат да работят временно и след 16 юли. Животът им ще бъде удължен до изграждането на новите системи за депонираните на отпадъците в непосредствена близост до населените места, но те ще бъдат подложени на строг контрол и мониторинг. Някои от тях ще трябва да изградят и допълнителни съоръжения, с които да се гарантира чисто и безопасно третиране на отпадъците. Сред тях е и община Самоков, която според предварителната програма на министерството трябваше да транспортира боклука си на разстояние от 180 км до депото в Карлово.
По неофициална информация се очаква новото регионално депо в близост до града, което ще обслужва и общините Костенец, Долна баня и Ихтиман, да бъде изградено в рамките на една календарна година. То ще бъде разположено на близо 300 декара площ, част от които не са общинска собственост и ще трябва да бъдат отчуждени. Боклукът на останалите 55 общини, чийто депа също не отговарят на екологичните изисквания и ще бъдат затворени след 16 юли, ще бъдат пренасочени към оставащите да работят общински депа или към новите регионални. Едно от изискванията на европейската директива, с които ще трябва да се съобразяват всички действащи депа, е да бъдат третирани отпадъците преди депонирането им и от тях да се отделят тези, които подлежат на рециклиране и компостиране. В момента има готови 30 регионални депа. Голяма част от общините вече извозват отпадъците си на тях. Около 60 милиона евро са предвидени по ОП „Околна среда“ за закриване на депата, неотговарящи на евро изискванията и за изграждането на новите. 14 от общините вече са изпратили своите предложения и са готови за започване на строителство. Преди седмица заместник-министърът на околната среда Чавдар Георгиев обяви, че са предприети всички мерки, за да избегнем санкции от ЕК и че в максимална степен България отговаря на директивата за депониране на отпадъци.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *