Словакия ратифицира спасителния план

Ратифицирането на плана, разширяващ размера и правомощията на ЕФФС, последва по-ранен провалил се опит, който свали десноцентристкото правителство на централноевропейската страна и разтърси финансовите пазари във вторник, припомня Ройтерс. Във вторник парламентът на Словакия отхвърли промените заради противопоставянето на партията от управляваща коалиция Свобода и солидарност, която отказа да участва във вота. Основната опозиционна партия „Смер“ („Посока“) – социална демокрация се споразумя да помогне на оттеглящата се коалиция в замяна на предсрочни избори.
Днес 114 депутати гласуваха в подкрепа на един подсилен ЕФФС при необходими 76 гласа „за“, посочва АП.
Словашкият парламент даде зелена светлина и за парламентарни избори на 10 март 2012 година.
Словакия е последната от 17-те страни членки на еврозоната, подкрепила мярката, която осигурява по-голям размер и повече правомощия на фонда, предназначен да засили съпротивата на Европа срещу сътресенията на пазарите на облигации.
„Да обясниш на словаците, които имат по-ниски заплати и пенсии, че трябва да платят за грешките на тези безотговорни гръцки политици, които доведоха до това състояние страната и живееха много над възможностите си, е трудно“ – това каза по-рано в интервю за предаването „Еврофокус” словашкият евродепутат от групата на ЕНП Едуард Кукан.„Но нека е ясно, че става въпрос не само за Гърция, а за цялата еврозона. Решението да се подкрепи ЕФСС е единствено възможното в момента и ще има още по-неблагоприятен ефект, ако цялата еврозона колабира и се разпадне. Това означава, че щетите след такова разпадане, ще са много по-големи”, допълни Едуард Кукан.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *