Словакия спъна фонда за стабилизация на еврото

Фондът за стабилизация на еврото се бави заради Словакия. Правителството на страната няма желания да одобри вноската 4.4 милиарда евро, заради което това е единствената държава от еврозоната, която се съпротивлява на стабилизационния механизъм, пише днес The Financial Times.

Според изданието, Словакия, която се присъедини към еврозоната през 2009 г., едва ли ще даде зелена светлина на участието си във фонда преди срещата на финансовите министри на държавите – членки на еврозоната на 12 юли. Възможно е гласуването на участието да се отложи и още, тъй като новото правителство в страната предприе открита кампания срещу единните мерки за спасяване на закъсали държави.
The Financial Times припомня, че според решението на европейските власти, средствата от специалния фонд ще се използват за подпомагане на страни с висока публична задлъжнялост, които изпитват трудности да изплащат дълговете си.
Юристи коментират пред изданието, че от чисто юридическа гледна точка има възможност фондът да започне да действа и без одобрението на Словакия. Необходимо е, обаче, парламентите на страните, осигуряващи 9-% от средствата за механизма, да одобрят това.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *