Словения се включи в ”Южен поток”

След преговори между премиерите на Русия и Словения днес бе подписано междуправителствено споразумение за сътрудничество в енергийната сфера, което открива пътя за сътрудничество в реализацията на проекта „Южен поток“, предаде БТА.
Споразумението за сътрудничество при създаването и експлоатацията на газопровода на територията на Словения бе подписано от руския министър на енергетиката Сергей Шматко и министъра на икономиката на Словения Матей Лаховник. Русия съгласува строителството на „Южен поток“ с всички партньори, заяви днес руският премиер Владимир Путин след срещата си със словенския премиер Борут Пахор. Ние подписахме днес заключително споразумение с всички необходими за нас европейски партньори за осъществяването на този проект, каза Путин.
Русия и Словения ще ускорят подготовката на споразумение за взаимна защита на инвестициите и ще създадат бизнес форум, се договориха още днес министър-председателите на двете страни. Двамата премиери подчертаха преди подписването на споразумението огромното значение, което има този акт. Пахор изтъкна, че това е много важна стъпка за Словения и става въпрос не само за подписване на споразумението, но и за продължително тясно взаимодействие между Русия и Словения.
Според руския премиер с участието си в „Южен поток“ Словения получава възможност да участва и в достатъчно крупни проекти от общоевропейски характер. Той също така изрази увереност, че днешната визита ще даде допълнителен тласък за развитието на двустранните отношения. Уверен съм, че ще се възползваме от възможността и ще поговорим за целия комплекс от отношения – високите технологии, телекомуникациите, транспорта, връзките, инвестиционното строителство, банковото взаимодействие, каза Путин, като отбеляза, че словенският бизнес е доста активен в Русия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *