Слуховете продължават да тормозят гръцките дългове

Търсената от инвеститорите доходност за гръцкия дълг нарасна с 61.5 базисни пункта до 16.75 на сто.  Дебатът дали Атина трябва да преструктурира дълга си се засили тази седмица като вече се води не в медиите, а между министрите на финансите от еврозоната.
От кулоарите, Ханс-Вернер Зин, директор на Икономическия институт Ifo – една от най-влиятелните институции в Германия, заяви за FT, че най-добре за Гърция ще е да излезе от съюза на еврото и да се върне към драхмата.
В същото време Европейската централна банка и германският канцлер Ангела Меркел напълно изключват възможността за отлагане на плащанията по гръцкия дълг. Огънят беше раздухан от премиера на Люксембург и председател на групата на финансовите министри в еврозоната, които предложи „меко преструктуриране“, за да се ограничат загубите за частни облигационери.
Управителят на централната банка на Люксембург и член на управителния съвет на ЕЦБ Ив Мерш заяви, че не е работа на ЕЦБ да финансира национална икономика в добро финансово състояние. Ние не финансираме никоя национална икономика, ние финансираме цялата еврозона на база споразумението за равнопоставеност между всички, подчерта той на финансова конференция днес.
Вчера главният икономист на ЕЦБ – Юрген Щарк предупреди, че банката може да спре да купува дълга на Гърция в случай на каквато и да е промяна в статута му.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *