Случилото се с КТБ ще има дисциплиниращ ефект за кредитния пазар

Случилото се с КТБ ще има дисциплиниращ ефект за пазара, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air кредитният анализатор Тихомир Тошев.

По думите му „от страна на нашите законодатели ще видим промени в закона, които ще позволят или задължат донякъде БНБ по отношение да банков надзор да бъде по-стриктен, и ще дадат повече инструменти – да има по-силен банков надзор“. Според експерта те ще са свързани най-вече с отчетността и осигуряването на по-голям достъп до информация в отделните търговски банки.

„Или повече проверки в банките, за да не се стига до подобни случаи като 13% обезпеченост в банките, което е стресиращо за нас като анализаторите и участници на този пазар“, посочи Тошев.

Според него служилото се с КТБ няма да се отрази сериозно на банковия пазар. Той посочи, че част от вложенията в банката с отнет лиценз ще бъдат вложени в други банки, други ще бъдат инвестирани в недвижими имоти. По думите му случилото няма да се отрази на лихвите по кредитите и депозитите на пазара у нас. Той отбелязва, че някои банки са повишили лихвите по депозитите „с цел да привлекат малко депозитна база, но като цяло се запазват тенденциите от миналата година“.

Тошев припомни, през лятото сме станали свидетели как пазарът е реагирал доста разумно на масовото изтегляне на средства от друга банка ( ПИБ). Той подчерта, че и хората са реагирали разумно. – „В медиите много много добре се показа откъде идва тази паника, че това е целенасочена атака, че системата е добре ликвидна и впоследствие хората върнаха парите в банковата система,“ заяви Тошев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *