Слънцето изгрява над българската икономика

Бизнес климатът в България се подобрява за четвърти пореден месец. Показателят вече е близо до дългосрочните си средни нива, а индексите от някой сектори се приближават до върховете от 2008 г.

Общият показател на бизнес климата се повишава с 2.5 пункта през април спрямо равнището си от предходния месец, което се дължи на засилване на оптимизма в строителството и търговията на дребно, сочат данните на НСИ.

В промишлеността бизнес климатът запазва приблизително равнището си от март. Производствена активност се засилва, но очакванията на промишлените предприемачи за дейността през следващите три месеца са малко по-неблагоприятни. Средното натоварване на мощностите през април е с 1.8 пункта под нивото от януари и достига 74.3%. Въпреки това показателят е на нивата от 2008 г., а предприятията съобщават за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци.

Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната.

В строителството индексът на бизнес климата нараства с 8.4 пункта поради по-оптимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява, като и прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни. Има и намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано – 5.4 месеца при 4.9 за януари. Същевременно и очакванията относно новите поръчки през следващите шест месеца се подобряват.

Несигурната икономическа среда, финансовите проблеми и конкуренцията в бранша остават основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла.

В търговия на дребно бизнес климатът се подобрява с 5.3 пункта спрямо март, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче са по-резервирани.

Най-сериозният проблем за развитието на дейността в отрасъла продължава да бъде свързан с несигурната икономическа среда. Същевременно през последния месец се регистрира засилване на негативното влияние на конкуренцията, която измества на трето място фактора недостатъчно търсене.

По отношение на продажните цени в отрасъла преобладаващите очаквания на търговците на дребно са те да останат без промяна през следващите три месеца.

През април индексът на бизнес климата в сектора на услугите се понижава с 2.1 пункта поради по-неблагоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. В прогнозите си за развитието на бизнеса обаче те остават оптимисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *