Слънчевите дронове на Facebook вече летят

Facebook съобщи, че е завършила успешно летателните тестове на захранван от слънчева енергия дрон, което от компанията се надяват да им помогне да разширят интернет свързаността до всеки край на планетата.

 

В един  пост на Марк Зукербърг на  неговата страница във Facebook, Aquila – лекият, издигащ се на голяма височина летателен апарат на Facebook е прелетял няколко хиляди фута за 96 минути в Юма, Аризона, съобщава Ройтерс. От компанията се надяват да имат флотилия от летателни апарати Aquila, които могат да летят най-малко 3 месеца на 60 000 фута (18 290 метра) и да комуникират един с друг с цел доставка на интернет.

 

Google също е наляла пари в доставката на интернет достъп до определени обслужвани райони чрез своя проект Project Loon, който цели използването на мрежа от високолетящи балони за доставка на на интернет до отдалечени части на света пише cio.bg.

 

Яел Магуайър, директор по инженерните разработки на Facebook и ръководител на лабораторията Connectivity Lab на компанията, съобщава в своя интервю, че от компанията първоначално са се надявали Aquila да може да лети 30 минути. „Ние бяхме удивени какво се случи с нашия първи полет, – споделя Магуайър. – Все още обаче има редица технически предизвикателства, които трябва да бъдат адресирани с цел постигане успех на мисията.“ Той споделя, че се надява системата да започне да работи в близко бъдеще.

 

 

financebg.com

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *