Смартфоните предизвикват нова революция в медийната индустрия

До пет години по-голямата част от потребителите по света ще използват смартфони, а всеки два от три долара, давани за достъп до интернет, ще са за мобилни, а не за фиксирани мрежи, пише Finansial Times. Според проучване на шведската компания Ericsson до 2020 г. броят на абонатите, използващи смартфони, ще се удвои до 6.1 млрд. благодарение на бързото навлизане на мобилния интернет в развиващите се пазари.

Нова революция

„Този огромен растеж ще доведе до информационна революция като въвеждането на дискетата“, изтъква Рима Кюреши, отговарящ за пазарната стратегия на Ericsson. Той посочва повишеното търсене и спадащите цени на устройствата като ключови фактори за течащата мащабна трансформация на мобилния пазар. Според прогнозите на компанията общият брой на мобилните абонати ще надмине броя на населението, достигайки 9.2 млрд. през 2020 г. спрямо 7.1 млрд. през миналата година. Този растеж ще донесе възможности за нови приходи на производителите на мобилни устройства и телекомите, които адаптират бизнеса си и започнат да предлагат услуги според новите условия.

Отделен доклад на консултантската фирма PwC предвижда също толкова големи ефекти за медийната индустрия, тъй като в бъдеще видеостриймингът ще отговаря за голямата част от мобилния интернет трафик. PwC прогнозира, че към 2017 г. половината световно население ще използва мобилен интернет. Две трети от разходите за интернет достъп през 2019 г. се очаква да са от мобилни устройства. Смартфоните и таблетите ще се превърнат в основен способ на потребителите за достъп до информация и забавления, отбелязват от PwC.

Според доклада общите приходи на медийната и развлекателната индустрия ще нарастват с 5.1% годишно и ще достигнат 2.2 трлн. долара през 2019 г. Приходите от интернет достъп ще растат по-бързо – с 8.8% годишно до 686.3 млрд. долара. За рекламната индустрия се прогнозира растеж от 4.7% на година до 666.8 млрд. долара, а потребителските разходи в сектора се очаква да се увеличават с темп от 2.9% и да достигнат 880.3 млрд. долара.

Нови възможности

Широкото разпространение на свързани с интернет устройства увеличава възможностите на потребителите на избират как, кога и къде да имат достъп до новини, музика или книги. Тази тенденция има дълбоки последствия за медийните групи, които се опитват да променят бизнеса си, за да отговаря на новата среда. „Потребителите ще продължат да плащат за съдържание, но стават все по-взискателни как и къде плащат“, отбелязва Марсел Фенез, отговарящ за развлекателната индустрия и медиите в PwC.

Според прогнозите на Ericsson интернет трафикът през смартфони ще нарасне десетократно до 2020 г. Основна роля за това ще изиграе трафикът на видеострийминг, който се очаква да се увеличава с 55% годишно. Средният месечен интернет трафик за един смартфон се предвижда да се покачи от 1 гигабайт през 2014 г. до 4.9 гигабайта в края на десетилетието. Към 2020 г. видеостриймингът ще отговаря за 60% от целия мобилен интернет трафик. Това се дължи както на услуги като YouTube, така и на увеличаващото се използване на видеосъдържание в новинарски сайтове, социални мрежи и реклами.

Марсел Фенез от PwC изтъква, че разпространителите на съдържание – от вестници до платени телевизионни канали, са изправени пред същия натиск, който накара музикалната индустрия да се преориентира от продажба на албуми към онлайн продажби на отделни песни и стрийминг. „Това е значително предизвикателство пред медийната индустрия, тъй като тя се надява, че потребителите ще плащат също толкова или повече за съдържанието в новите формати“, изтъква той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *