Смартфоните са №1 в „Топ 10 на изплащане“

Смартфоните вече са най-търсената стока, купувана на изплащане. През първата половина на 2017 година те заеха първото място в популярната класация „Топ 10 на изплащане“ от БНП Париба Лични Финанси, България. Телевизорите, които бяха безспорен лидер, отстъпиха на смартфоните и вече са №2. Очевидно, смартфонът е най-важното устройство за хората, което се използва за работа, комуникация, забавление и т.н. Най-търсеният модел е среден клас на цена 450-500 лв.

Новото издание на „Топ 10 на изплащане“ показва още, че хората купуват на изплащане по-скъпи стоки. В новото издание на рейтинга шест от десетте стоки са с по-висока средна цена, в сравнение с първата половина на 2017 година. Например, най-търсеният телевизор в периода януари-юни 2017 г. е на цена 1 000-1 050 лева, а година по-рано хората кандидатстваха за финансирането на телевизори на средна цена 500-550 лева. Друга стока, която отбелязва значителен ръст в средната стойност на молбите са лаптопите, при които ръстът е от 500-550 лева до 1 050-1 100 лева.

Друга интересна тенденция е нарастващото търсене на обзавеждане и климатици. Според експертите на БНП Париба Лични Финанси, България то е в резултат на ръста на строителството и раздвижването в сектора на недвижимите имоти.

Целта на „Топ 10 на изплащане” е да даде ясна картина на потребителското търсене. Рейтингът класира най-търсените модели сред 10-те най-търсени типа стоки, според данните от постъпилите молби за потребителски кредит от БНП Париба Лични Финанси, България за покупка на стоки на изплащане. Новото издание е базирано на над 150 000 стоки, за които клиентите кандидатстват за покупка на изплащане през първата половина на 2017 година. Около 50% от тях са за 10-те най-търсени стоки.

Смартфонът е най-важното устройство за българите

През първата половина на 2017 година смартфоните достигнаха първа позиция в рейтинга „Топ 10 на изплащане“. В последните три издания те бяха много близо до телевизорите и беше въпрос на време да оглавят класацията.

Според експертите на БНП Париба Лични Финанси, България, смартфоните са най-важните устройства за хората, които те използват най-често. Съвременните мобилни телефони осигуряват възможности за работа, забавление и комуникация и могат да заместят редица ИТ устройства като таблети, лаптопи и дори телевизори. Те могат да се използват и за мобилни разплащания, като помощник при пазаруване и при кандидатстване за потребителски кредити.

Хората използват смартфоните си и за информация от новинарски уеб сайтове или социални медии. Това са и двата източника, на които българите вярват най-много, както показа и последното издание на голямото проучване на групата BNP Paribas Personal Finance “Observatoire”. Според него българите са с най-голямо доверие в ЕС в интернет и социалните медии като източници на информация със съответно 58% и 51%. Тези цифри са много по-високи от средното ниво от 40% и 31% за проучваните 15 държави.

През първата половина на 2017 година хората най-често кандидатстваха за покупка на смартфони с голям екран и мощен процесор на разумна цена. Най-търсеният модел е среден клас на цена 440-490 лева. Той е с 5,5“ HD дисплей и операционна система Android.

С цел да се възползват максимално от предимствата на съвременните технологии, хората по-често си купуват нови смартфони. Едно от обясненията на тази тенденция е бързото развитие на мобилните телефони. От друга страна, смартфоните са устройства, които са изложени на по-голям риск в сравнение с телевизорите и таблетите и се чупят по-често.

Както показаха и предишните издания на „Топ 10 на изплащане“, българите не са склонни да харчат много пари за устройства, които ще бъдат морално и технически остарели след 2 години или има сериозен риск да се счупят. Ето защо средната стойност на молбите за финансиране на покупката на смартфони на изплащане е много близо до нивата от първата половина на 2016 година. Противоположна е тенденцията за повечето от останалите стоки в класацията – техните цени са по-високи.

Българите купуват на изплащане по-скъпи стоки

Новото издание на „Топ 10 на изплащане“ показва, че жизненият стандарт на българите се повишава. Доказателство за това е фактът, че хората купуват по-скъпи стоки на изплащане. Шест от десетте най-търсени продукта са на по-висока цена в сравнение с първата половина на 2016 година.

Най-значителен ръст отбелязват средните стойности на молбите за финансиране на покупката на телевизори и лаптопи. Най-търсеният модел телевизор през първата половина на 2017 година е на средна цена 1 000-1 050 лева, докато през 2016 година тя беше 500-550 лева. Разбира се, има значителна разлика между двата модела. В периода януари-юни 2017 година хората най-често купуваха на изплащане 43“ Ultra HD телевизори с мощни четири ядрени процесори и връзка с интернет. Това им позволява да се възползват от всички предимства на съвременните технологии – директно гледане от YouTube или платформи за видео стрийминг, разглеждане на интернет страници, онлайн игри и така нататък.

Цената на най-търсения лаптоп също отбеляза значителен ръст. Новият победител е на средна стойност 1 050-1 100 лева, а през първата половина на 2016 година тя беше 500-550 лева. През 2017 година хората кандидатстваха за покупката на лаптопи с последно поколение процесор, мощни видео карти и SSD дискове, които осигуряват бърза работа на системата. Това доказва, че лаптопът се превръща в нишово устройство за професионалисти като архитекти и дизайнери или за гейминг ентусиасти.

На по-висока средна цена са и готварските печки. Най-търсеният модел в новото издание на класацията е на средна цена 740-790 лева, което е ръст от около 350 лева в сравнение с първата половина на 2016 година. Победителят е енергийно ефективно устройство с голяма фурна и много на брой функции.

Ръстът на средните цени на най-търсените дивани е около 150 лева и стойността на молбите достигна 850-900 лева. Това показва, че хората инвестират в домашния комфорт и са готови да отделят повече пари за по-висок клас обзавеждане и техника, които ще им служат дълго време.

Строителството и недвижимите имоти изстреляха покупките на обзавеждане и техника за дома

Ръстът на новото строителство и цялостното раздвижване в сектора на недвижимите имоти, което се потвърждава от данните на НСИ и на брокерски агенции, доведе до повишено търсене на потребителски кредити за покупка на изплащане на обзавеждане, техника и климатици. В новото издание на „Топ 10 на изплащане“ осем от най-търсените стоки са за домакинството. Това са телевизори, перални, хладилници, готварски печки, дивани, обзавеждане за спалня, матраци и климатици. Единствените стоки, които не са пряко свързани с дома са смартфоните и лаптопите.

През първата половина на 2017 година в класацията като свързана с дома стока се появиха климатиците, които са на 10-та позиция. Най-търсеният модел е на средна цена 1 050-1 100 лева, което го позиционира в горния сегмент на средния клас климатици. Хората най-често кандидатстваха за устройство, което осигурява домашен комфорт както през лятото, така и през зимата.

Всичко това показва, че хората обзавеждат и осигуряват техниката за домовете си с потребителски кредити. Това им позволява да купят по-висок клас стоки без да харчат много пари наведнъж.

Във връзка с новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане“ Нели Недялкова, заместник изпълнителен директор на БНП Париба Лични Финанси, България заяви: „Фактът, че смартфоните са най-търсената стока, купувана на изплащане показва, че българите са в крак с развитието на технологиите и желаят да се възползват от всички предимства, които те предоставят. Друга положителна тенденция е повишаващият се стандарт на живот, което се доказва от по-високите средни цени на повечето от най-търсените стоки. Това показва, че икономиката расте и все повече хора се чувстват уверени по отношение на личните си финанси и са готови да инвестират в по-висок клас продукти. Ние подкрепяме техните планове като им предлагаме удобни финансови продукти, които са съобразени с проекта на всеки клиент.“

За класацията „Топ 10 на изплащане” от БНП Париба Лични Финанси, България

Класацията „Топ 10 на изплащане” подрежда най-търсените модели сред 10-те най-търсени типа продукти, според постъпилите молби за потребителски кредит за покупка на стоки на изплащане от БНП Париба Лични Финанси, България. Тя може да се  счита за показателна за пазара у нас, тъй като компанията е сред лидерите в сектора на потребителско кредитиране с пазарен дял от над 1/3 и предлага най-голямото портфолио от специализирани потребителски кредити. Над 1.4 милиона души са ползвали финансовите продукти на компанията. БНП Париба Лични Финанси, България разполага и с най-голямата дистрибуционна мрежа в страната, чрез която предлага услугите си в над 3 000 обекта, включително собствена клонова мрежа от 44 търговски офиса в цялата страна.

 Новото издание е базирано на молбите за финансиране на над 150 000 стоки за първата половина на 2016 г. Почти 50% от тях са за 10-те най-търсени стоки. Молбите бяха групирани по продукти, преброени и анализирани и така бяха определени 10-те най-търсени групи продукти у нас. По същия метод бяха изведени и най-търсените модели във всяка група. Като „търсена” се определя стока, за която е получена молба за кредит.

Целта на „Топ 10 на изплащане” от БНП Париба Лични Финанси, България е да информира клиентите и търговците кои са най-популярните модели продукти и каква е тяхната средна продажна стойност. Например топ моделът телевизор се описва по параметри като: цена, размер на екрана, разделителна способност и др. С цел да бъде спазена бизнес етиката, в класацията не се споменават марки.

БНП Париба Лични Финанси, България съветва своите клиенти да кандидатстват за потребителски кредит само ако няма да срещат трудности при погасяването на месечните си вноски. Това е част от политиката за отговорно кредитиране на компанията, която се прилага успешно още от 1953 г.

 

Публикацията подготви: Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *