Смартфоните ще откриват старческа деменция

Изследователи от Университета на Нов Южен Уелс, Австралия разработват технология за анализ на речта с цел откриване на ранни признаци на сенилна (или старческа) деменция. Любопитното е, че технологията може да се използва в приложение за смартфон, съобщи Medicaxpress.Смартфоните ще откриват старческа деменция.

Резултат с изображение за деменция

„Инструментът е способен да замени съществуващите субективни и отнемащи време методи, които имат ограничена диагностична точност”, казва ръководителят на проекта д-р Беена Ахмед.

Традиционните методи включват формализирани интервюта и тестове за оценка на способността на пациента да изпълнява различни умствени дейности, информира technews.bg.

Приложението за смартфон ще бъде много по-лесно за използване. Пациентът ще трябва само да изслуша списък от 15 думи и да повтори тези, които е запомнил.Смартфоните ще откриват старческа деменция.

Технологията все още е в много ранен етап на разработка. Според изследователите, хората ще получат достъп до смартфон приложение с подобна функционалност след пет до десет години.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *