Смартфон и телевизор са над 50 на сто от покупките на изплащане

Най-важните устройства за българите са смартфонът и телевизорът. През първите 6 месеца на 2019 г. 56% от заявленията за финансиране на покупка на стоки на изплащане, подадени към БНП Париба Лични Финанси, са били за модерни смарт устройства за комуникация и забавление. Интересна тенденция е, че най-търсеният смартфон през първото полугодие на този година е на същата средна цена като победителя година по-рано, докато телевизорът е с 30% по-евтин от миналата година. Въпреки това, тазгодишните победители са с много по-добри характеристики, отколкото през 2018 г. Това показва, че с развитието на технологиите тези устройства са по-достъпни и хората могат да си купят по-висок клас смартфон и телевизор на по-ниски цени.

В същото време българите инвестират повече пари в бяла техника и мебели. За периода януари-юни 2019 г. хората са дали 26% повече за хладилници, перални и готварски печки и 20% повече за диван и обзавеждане за спалня. Очевидно, тъй като тези покупки се използват по-дълго, клиентите са готови да платят повече за един по-висок стандарт на живот като си купуват на изплащане съвременни, енергийно-ефективни домакински уреди и по-голямо и по-удобно обзавеждане.

Това са част от основните тенденции в новото издание на популярната класация „Топ 10 на изплащане“ от БНП Париба Лични Финанси. Целта на „Топ 10 на изплащане” е да даде ясна картина на потребителското търсене. Рейтингът класира най-търсените модели сред 10-те най-търсени типа стоки, според данните от постъпилите молби за потребителски кредит от БНП Париба Лични Финанси за покупка на стоки на изплащане. Новото издание е базирано на стоките, за които клиентите кандидатстват за покупка на изплащане през първата половина на 2019 г. Около 60% от тях са за 10-те най-търсени стоки. Класацията може да се счита за показателна за пазара у нас, тъй като компанията е сред лидерите в сектора на потребителско кредитиране с пазарен дял от над 1/3 при финансирането на покупки на изплащане и предлага най-голямото портфолио от специализирани потребителски кредити. През последните 18 години над 1.5 милиона души са ползвали финансовите продукти на компанията.

Смартфонът е първата покупка на изплащане

Новото издание на класацията “Топ 10 на изплащане” категорично показва, че смартфонът и телевизорът са най-важните устройства за българите и те най-често търсят финансиране за покупка на такива стоки. Доказателство за това е, че 35,7% от заявките са за съвременни мобилни телефони и 21% – за смарт телевизори от последно поколение с 4K резолюция.

Според експертите на БНП Париба Лични Финанси хората купуват най-често смартфони по две основни причини. Първата е бързото развитие на мобилните услуги и устройства. Няколко изследвания показват, че България е сред страните с най-добър мобилен интернет, който се очаква да се подобри още повече с развитието на 5G технологията. Това позволява на хората да използват смартфоните си като преносими компютри, таблети и дори телевизори. Хората могат да комуникират с глас и видео чрез приложения като Viber, да слушат музика, да пазаруват, да гледат видеоклипове в YouTube и дори телевизионни програми, филми и сериали. Гореща тенденция е заявлението за потребителски кредити чрез мобилни устройства като през последната година над 75% от посещенията на „виртуалния магазин за кредити“ на БНП Париба Лични Финанси са от мобилни устройства. Второто обяснение е, че смартфоните се амортизират по-често. Те са постоянно в ръцете на хората и затова са изложени на по-голям риск от счупване.

През първата половина на 2019 г. хората купуват съвременни смартфони на разумна цена. Печелившият модел е на средна стойност 460-500 лева. Той има голям Ultra HD 6,3-инчов екран и мощен процесор. Най-ценните му характеристики са двойна 20+2 MPX камера и предната 24+2 MPX камера. И двете се контролират от изкуствен интелект, което позволява на всеки да прави забележителни снимки.

Най-често смартфони на изплащане си купуват хора до 30-годишна възраст. Например, 68% от исканията, подадени от 18-20-годишните, са за мобилни телефони. За възрастовата група 20-29-годишни числото е 47%. Това показва, че смартфонът е стандартната първа покупка на вноски за младите българи, които правят първите си стъпки в използването на финансови продукти.

Телевизорът се превърна в развлекателен център

Тазгодишната класация показва, че българите постепенно заменят своите „класически” телевизори с модерни смарт устройства. Все повече хора осъзнават огромните възможности за забавление, които може да им предостави един съвременен телевизор – гледане на филми с най-високо качество на картината, онлайн стрийминг на музика, улеснен достъп до платформи за видео стрийминг, забавление с онлайн и конзолни игри, сърфиране в интернет и т.н. През първата половина на 2019 г. българите си купуваха най-често 43 ”4K Ultra HD телевизори, с резолюция 3840 x 2160. Те са на средна цена 670-720 лв. и са оборудвани с мощни процесори, операционна система, HDMI и USB портове и висококачествена звукова система.

Интересна тенденция е, че въпреки по-високите си характеристики, най-търсеният телевизор през първото полугодие на 2019 г. е с 30% по-евтин в сравнение с победителя за същия период на 2018 г. Обяснението е развитието на технологиите, което позволява на производителите да предлагат модели от по-висок клас на по-ниска цена.

„Бялата“ домакинска техника е по-скъпа с 26%

За разлика от свързаните устройства, най-търсената „бяла“ техника, купувана на изплащане, е по-скъпа. Българите харчат повече пари за хладилници, перални и готварски печки. Например, най-търсеният хладилник през първата половина на 2019 г. е по-скъп с 47% в сравнение с победителя през първата половина на 2018 г. и средната му цена е 730-780 лв. Победителят е много по-голям, с общ обем от 343 литра срещу 295 литра през 2018 г. Тази година българите предпочитат да купуват хладилник с по-висок енергиен клас – А++ и полезни функции като система против замръзване и диспенсер за вода.

Същото се отнася и за пералните машини. Най-търсеният модел през първата половина на 2019 г. е с 31% по-скъп, отколкото през първата половина на 2018 г. В същото време той има барабан от последно поколение, инверторен двигател, функция “AddWash” и защита за децата.

Тази тенденция показва, че българите предпочитат да купуват на изплащане по-висок клас, по-иновативна и по-скъпа бяла техника. Търсенето на такива устройства има две основни обяснения. Първото е, че с ръста на икономиката и доходите хората могат да си го позволят. Втората причина е, че тези устройства се използват по-дълго в сравнение със смартфоните и телевизорите и обикновено се възприемат като дългосрочна инвестиция на семейството.

Интересна тенденция е, че всички „бели” домакински уреди са с висок енергиен клас – A+ или по-висок. Това показва, че българите търсят устройства, които ще им спестят пари от битови сметки в бъдеще и, че обръщат все повече внимание на отговорното потребление и опазването на околната среда.

 

Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *