Смените в управата на БНБ бавели влизането в европейския банков надзор

Управляващите не са се отказали от намерението да започнат процедура за присъединяване към европейския банков надзор, но преди това трябват промени в ръководството на Българската национална банка. Това се казва в позиция на финансовия министър Владислав Горанов, разпространена във вторник от пресцентъра на Министерството на финансите.

Още през лятото на миналата година на среща между основните политически сили при президента Росен Плевнелиев беше решено страната да се присъедини към европейския банков надзор. Това означава българските банки да се контролират не от БНБ, а от Европейската централна банка. Поводът за това беше кризата с КТБ. До момента обаче реални стъпки за присъединяване към единния надзор не са предприети.

Според финансовия министър управляващите ще направят необходимото за влизането в единния надзор. Освобождаването на подуправителя на БНБ, отговарящ за банковия надзор, Цветан Гунев било в „синхрон с необходимите действия за установяване на това сътрудничество“, казва в позицията си Горанов. Според изявлението му конкретни стъпки ще бъдат предприети след анализ, изготвен съвместно от българското правителство и ръководството на БНБ. Това обаче щяло да стане след окончателното запълване на управителния съвет на централната банка.

Не е ясно кога точно ще стане това. Предстои парламентът да започне процедура за попълване на вакантното място на подуправител по банковия надзор. За поста гуверньорът на централната банка предложи Димитър Костов, който в момента е подуправител, отговарящ за управление „Банково“. Ако парламентът подкрепи кандидатурата му, ще последва процедура за избор на още един подуправител, който да поеме сегашните му функции.

Освен това преди присъединяването към европейския банков надзор вероятно ще са нужни и промени в Закона за БНБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *