Сменят поне трима министри

Поне трима министри ще си отидат от кабинета след изборите на 25 октомври. Само толкова ли, ще попита драгият читател?

Засега сигурни уволнения очакват две дами. Министърът на туризма Николина Ангелкова провали европроект за 3,7 млн., предизвика скандал с обществена поръчка за 1 млн., не си мръдна пръста и резултатите в бранша са ужасяващи – не само 30% спад на руския, но и 12% срив на най-големия за нас немски пазар. Туризмът – това е хлябът на 250 000 български семейства. Политическият „татко” на пробивната селска мома от Кирково – Н.ПР. Росен Плевнелиев няма тежестта да спаси от уво своето момиче. А, освен бранша, от Ангелкова са вдигнали ръце повечето членове на кабинета, начело с Лиляна Павлова, която не я харесва още от времето, когато й се пречкаше като зам., пратен да я шпионира от Роско, в МРРБ. И Павлова е права. Не е ясно дали Даниел Митов ще се навие като външен министър да прати Ангелкова посланик, както девойката от Кърджалийско си мечтаела, но може връзките й с президента, от чиято администрация дойде първо в служебното му, после и в това правителство, да я пратят в Мадрид или друга приятна столица.

Много черни точки е натрупала и екоминистър Ивелина Василева. Тя пък бая се изложи с пречиствателните станции на морето и с поредицата наводнения, заради несвършена от ведомството й работа. Оправдание за нея няма – може да е министър от година, но при предишното управление на ГЕРБ в продължение на повече от 3 години беше заместник-министър в същия ресор. Политическият й гръб е солиден в лицето на бургаския кмет Димитър Николов. Само че неговата битка по върховете с Цветан Цветанов и цитирането му, че се виждал като премиер не е добра основа. Ще напомним, че Николов е единственият кандидат за кмет, подкрепен от ГЕРБ, който не бе представен като кандидат на ГЕРБ и на чиято промоция не присъства нито Цветан Цветанов – шефът на предизборния щаб на партията, нито който и да било друг от ръководството. Което, естествено, никак не е случайно.

За третия шут в момента тече голяма борба. Най-вероятно ще го отнесе коалиционен партньор – все пак реформаторите са половината кабинет. Поради тотален провал във всички направления – от матурите до европрограмата – една от двете отворени от всички за новия период, просветният Танев е ярка кандидатура за изгонване. Не е малък обаче потенциалът и на министър Присадена коса, както се слави военният Ненчев. Неговите гафове и скандали нямат край ( последният за 5 млн. лв.) и просто ще отнемат много място за изброяване. Даже се заговори, че шефът на ВВС, който първо подаде оставка, а после се върна, бил силен кандидат да го измести в министерството.

След като постави всички кандидати за кметове на ГЕРБ в страната в небрано лозе насред кампания и тв дебати всяка сутрин по големите телевизии с неразумното си предложение за вдигане на данък общ доход с 2% и след другото хрумване да следи дали не използват за частни нужди собствениците на ЧАСТНИ фирми колите, телефоните и компютрите, които сами са си купили и са си платили за тях ДДС, финансовият министър Горанов също е с паднали акции. Напомняме, че като депутат той веднъж напусна ГЕРБ и това не е забравено. Само че подкрепата, която има от ключови фактори в политиката и икономиката кара залагащите на политически полети и падения да не се вълнуват за бъдещето в кабинета на най-важния министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *