Сметките за парно за януари скачат с 6%

Основната причина за това е ниската средномесечна температура за месеца от -1,1 градуса (при +0,5 градуса за декември 2010 г.), която съответно е увеличила общото потребление на топлоенергия на софиянци с 10,8%, съобщиха от дружеството, цитирани от агенция „Фокус“. Влязлото в сила от 1 януари 2011 г. намаление на цените на топлинната енергия с 5,1% компенсира негативния ефект и така средното увеличение се изчислява на 5,7%.
През януари 2011 г. „Топлофикация София” ЕАД е доставила на клиентите в гр. София 750 160 МВтч при среднодневни температури -1,1 градуса и цена 88,932 лв. за мегаватчас с включен ДДС. За сравнение през декември 2010 г. доставената топлинна енергия е 676 767 МВтч при среднодневни температури от +0,5 градуса при цена 93,732 лв. за мегаватчас с включен ДДС.
Най-голяма остава групата на потребителите със сметки от 50 до 150 лева – 54,5%., сочат данните на изчислителния център. За сравнение – сметки в този диапазон за декември 2010 година са на 56% от домакинствата. „При 19 дни с отрицателни външни температури през януари имахме по-песимистични очаквания. Намалението на цената, обаче, ще се усети положително от клиентите ни и разликата в сметките няма да е драстична”, коментира Стоян Цветанов, изпълнителен директор на „Топлофикация София” ЕАД. „Важно е да се уточни, че средното увеличение за столичани е под 6%.
Каква ще е разликата в сметките зависи от това как се е променило потреблението на сградата, в която живеят, а индивидуалните сметки ще могат да се видят чак в края на отоплителния сезон, когато топлинните счетоводители направят отчитането на уредите. Тогава, ако някой е консумирал по-малко топлина, може да регистрира намаляване на сметката си и съответно парите ще му бъдат върнати”, уточни той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *