Сметната палата прави извънреден одит на партиите за изборите

Сметната палата ще направи проверка на декларираните приходи и реално извършените разходи на партии, коалиции и инициативни комитети, каза пред журналисти днес председателят на палатата Валери Димитров.
Проверката ще се извърши като специфичен одит, който се прави за първи път, каза Димитров, цитиран от БТА. Досега средствата на партиите са контролирани чрез годишните проверки и отчети, посочи той. Резултатите от този одит ще бъдат ясни до края на тази година или в началото на следващата. При обикновените проверки резултатите стават ясни след година и половина, допълни Димитров.
Одитът ще се извършва в централните управления на партиите чрез справки и копия от документи за всички приходи и разходи. Ще бъдат изисквани извлечения от банковите сметки на партиите и така ще се преодолее бариерата на банковата тайна, каза Димитров.
Председателят на Сметната палата посочи, че не е позволено безвъзмездното предоставяне на помощ за партиите от юридически лица. Това включва безвъзмездното плащане на рекламни клипове, поставянето на билбордове, организиране на концерти и наемане на офиси. Физическите лица могат да даряват до 10 хил. лв., а анонимните дарения са забранени.
Сметната палата не може да налага санкции, тя само ще предостави отчетите публично, уточни Димитров. До един месец след изборния ден партиите трябва да предоставят в палатата отчет за събраните средства – до 7 юли за изборите за Европейски парламент и до 5 август за изборите за Народно събрание.
Няма санкция за неподаден отчет, санкцията може да бъде само морална и публична, каза Димитров.
Експертите на Сметната палата ще направят и насрещни проверки на фирми, общини и други организации, за да може да се види дали информацията, подадена от партиите, е коректна, е посочил още Валери Димитров.
Ще се проверяват всички разходи, които имат отношение към изборите, а не само тези по време на предизборната кампания, може да бъдат проверявани разходи и от началото на годината, посочи Димитров.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *