Сметната палата: Управлението на фондовете на ЕС трябва да се подобри

Системите за управление на Структурните и Кохезионния фонд на ЕС у нас от гледна точка на взаимодействието и координацията между участниците в този процес не отговарят в достатъчна степен на критериите за ефективност. Това е един от основните изводи в доклада на Сметната палата, която е одитирала посочените системи за периода 1 януари 2006 г.-30 юни 2008 г.
Сметната палата е направила и одит, обхващащ същия период, на системите за прилагане на Националния стратегически план за развитие на селските райони и Националния стратегически план за рибарство и аквакултури.
Двата одита са възложени на Сметната палата с решение на Народното събрание от юни 2008 г. Докладите за резултатите от двата одита са изпратени до парламента, Европейската сметна палата и представителството на ЕК в България, съобщават от Сметната палата.
В доклада от одита на Системите за управление на европейските фондове се подчертава, че рискови фактори, които застрашават функционирането на системите – освен недобрата координация и взаимодействие между участниците в процеса на управление на средствата, са недостатъчният в количествено и качествено отношение административен капацитет и липсата на ясно разграничение и баланс между правомощията и отговорностите на ключови участници в процеса на управление.
Същевременно от Сметната палата констатират, че след май 2008 г. са предприети конкретни мерки за подобряване на координацията и взаимодействието при управлението на европейските средства. Сред най-важните мерки са определянето на вицепремиер, пряко отговарящ за координацията, контрола и комуникацията на дейностите, свързани с управлението на средствата от Европейския съюз; създаването на Съвет за координация и оперативно наблюдение на средствата от ЕС, който заседава на равнище министри и на равнище заместник-министри и директори на дирекции и др.
Препоръчва се да продължат усилията за оптимизиране на структурите за управление на средствата от Структурните и Кохезионния фонд и за усъвършенстване на механизмите и процедурите за кандидатстване, одобрение на проекти по Оперативните програми и мониторинг за тяхното изпълнение.
Основният извод от извършения одит на системите за прилагане на Националния стратегически план за развитие на селските райони и Националния стратегически план за рибарство и аквакултури за периода от 1 януари 2006 г. – 30 юни 2008 г. е, че те създават условия за ефективно изпълнение на приоритетните цели с оглед осигуряване на успешно усвояване на средствата по Програмата за развитие на селските райони и Оперативна програма (ОП) за развитието на сектор „Рибарство”.
Поради факта, че изпълнението на мерките по Програмата за развитие на селските райони е в начален етап, а прилагането на мерките по ОП „Рибарство” не е стартирало (към средата на миналата година), не може да се даде оценка за ефективността на създадените системи, се казва в доклада на Сметната палата.
По извършените два одита Сметната палата е отправила общо 48 препоръки към вицепремиера по управление на еврофондовете и към министрите на финансите, на държавната администрация, на икономиката и енергетиката, на транспорта, на регионалното развитие, на околната среда и водите, на труда и социалната политика и на земеделието, както и към директора на Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *