Сметната палата хвана 91 неизрядни политици и чиновници

Политици и чиновници продължават да упорстват в навика си да не декларират пред Сметната палата имущество и активи, както ги задължава законът. Държавните одитори хванаха 91 души с несъответствия в декларациите, които са подали за периода 8 ноември 2014 – 31 декември 2014 г. по Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности. Мнозинството от тях са ръководни кадри на политически партии, но има и 9 депутати, 1 кмет и неколцина зам.-кметове и зам. областни управители. Резултатите от проверката излизат сега, тъй като законът дава 6-месечен срок на одиторите да удостовeрят истинността на декларираните факти.

Шефът на парламентарната комисия за взаимодействие с НПО сектора Бойка Маринска (РБ) не е декларирала притежавани от съпруга й дялове в „ТРИЕРА-1“ ЕООД. Борислав Великов от РБ е пропуснал да впише нива от 1999 кв. м в Берковица. В документите на друг реформатор – Валентин Павлов, липсват дялове в дентален център „ЕО-ДЕНТ“ ООД, „Групова практика за първична дентална помощ ЕО ДЕНТ-2“ ООД, „ВЕО“ ООД, както и притежавани от съпругата му дялове в „Цайх“ ЕООД. Дялове от индивидуална медицинска практика на брачния партньор не е декларирал и герберът Петър Беков. Депутатът от БСП Димитър Димитров не е споменал три ниви на жена му от над 22 хил. дка в пазарджишкото село Сарая. Пасище, мера и лозя в с. Ружица не е декларирал Иван Станков от АБВ. Полина Карастоянова от ПФ е забравила поземлен имот в ябланското село Малък Извор, собственост на мъжа й, а колегата й във фронта Славчо Бинев – приписан на непълнолетното му дете апартамент в София. А Росен Петров (БДЦ) не е записал свои дялове в софийската „Брейн Къмпани“ ООД.

Касим Дал, лидерът в сянка на съюзилата се с реформаторите НПСД, не е описал част от дворно място в с. Дръндар, родното място на бившия му шеф Ахмед Доган. Забелязва се и зам.-шефът на НПСД Мустафа Тинев, който не е споменал фирмени дялове на съпругата си. В списъка попада Айлин Лютфи Дахилова-Василева, началник на кабинета на спортния министър Красен Кралев, известна с подкрепата си за Касим Дал, но участвала на парламентарните избори м.г. в листите на Движение 21 на Татяна Дончева. Тя не е декларирала дяловете на съпруга си в „ЕЛ ЕМ КЪМПАНИ“ ЕООД, „Боен клуб България“ ООД, „ДЖЕ ЕЛ РЕНТ“ ООД и „ДЖЕ ЕЛ ТРАНС“ ЕООД. Пернишкият кмет Иван Иванов от ГЕРБ също не е вписал дялове на жена си в „Пенкови Къмпани“ ЕООД. Бившият соцдепутат в 40-ото НС Бойко Радоев, понастоящем от АБВ, е забравил свои ниви в Луковит. Ексминистърът на здравеопазването Евгений Желев, също прелетял от БСП в АБВ, е пропуснал да обяви фирмени дялове и апартамент на жена му. Шефът на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти Николай Данчев пък не е декларирал нива от 18 300 дка на съпругата си. Народната певица Николина Чакърдъкова, която е в управата на АБВ, е забравила притежавана от нея кола и фирмени дялове на съпруга й.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *