Смолянчани ходят да се къпят на Бяло море

Все повече смолянчани предпочитат почивка на Бяло море пред ваканция на родното Черноморие.
Една от основните причини жителите на област Смолян да пътуват до Гърция е по-близкото разстояние до плажовете в южната ни съседка, по-добрите пътища и слабият трафик, особено през Гранично-контролно пропускателен пункт Илинден, показва репортерска проверка на радио Фокус – Смолян.
Най-предпочитани са бреговете на Бяло море край Керамоти и Кавала, които са най-посещаваните туристически дестинации от българи.
Смолянчани пътуват в петък вечер до Гоце Делчев, където наемат квартира или хотел на цени от 10 до 20 лв. за нощувка. На следващата сутрин пътуват до Бяло море, след което се връщат, за да пренощуват в България, а в неделя пътуват отново на плаж.
Има и родопчани, които си наемат квартири и в Гърция, като за два дни плащат около 60-70 лв. Разстоянието между Смолян и Кавала през ГКПП Илинден е около 250 км. Българите предпочитат Гърция заради липсата на изискване за винетка за движение по пътищата, както и заради безплатните паркинги и плажове.
Няколко фирми в Смолян, Девин и Доспат вече предлагат услуга за уикенд на Бяло море. Множество са и младежите, които организирано с няколко автомобила пътуват до Гърция.
Директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Смолян, комисар Тодор Георгиев потвърди информацията и допълни, че трафикът на ГКПП Илинден е предимно от пътници от региона на Родопите.
Трафикът не е натоварен, затова автомобилите преминават сравнително бързо, без да се образуват опашки.
Трафикът по границата с Гърция е по-засилен в сравнение с предишните години, но не може да се каже дали пътуващите и в двете посоки са с цел туризъм, отбеляза комисар Георгиев.
Той посочи, че ГКПП Илинден става все по-популярен. В момента обстановката по граничните пунктове е спокойна, като се образуват само кратки задръствания в пиковите часове.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *