Снегът идва на Коледа

Ще има малък ледников период на Земята, но след 100 години

Януари ще е сух и студен, през март ще вали дъжд

Петър ЯНКОВ

синоптик, ТВ-МЕТ

Скиорите да не скубят коси, скоро ще има сняг. Астрономическата зима всe още не е дошла, тя настъпва на 22 декември. Така че все още сме есен и няма нищо необичайно в температурите.

Статистиката през годините показва, че в това отношение има определена закономерност. На всеки 3-4 години се случва една да бъде по-топла от обикновеното. Негативни последици от човешката дейност върху глобалния климат има. Но те не бива да се преувеличават, както и да се спекулира са тях. Става въпрос за едно затопляне с 0,2 градуса по Целзий годишно. А не с 2 градуса, както често се пише. Тоест климатичен апокалипсис няма да има в близките десетилетия. А ако има такъв, то той ще бъде по-скоро към един малък ледников период. Така че тогава софийските кметове няма да има нужда да мислят за дупките, защото хората ще се движат с моторни шейни върху дебел сняг.

Всички любители на зимните спортове и хотелиерите могат да бъдат спокойни. В периода от 19 до 22 декември се очакват по-сериозни валежи и застудявания. Ще имаме бяла Коледа. А по новогодишните празници ще бъде студено, но сухо. Януари ще бъде относително студен и сух. За февруари и март се очаква да бъдат по-топли и с повече валежи. Но това, разбира се, са дългосрочни прогнози, а при тях вероятността от грешки е по-голяма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *