Сняг вали в цяла България, движението е затруднено

© Снимка:Архив

Сняг вали почти навсякъде в страната. Десет населени места у нас са без ток: шест в област Пловдив, по две в областите Смолян и Разград.
Пътните настилки в страната са заснежени, на места за заледени пътни участъци. Магистралите „Хемус” и „Тракия” са заснежени и мокри, а по мостовете и виадуктите и заледени. Поради мъгла е намалена видимостта до 50 метра в района на Стара Загора и село Ягода.
„Пътна полиция“ предупреждава шофьорите с неподготвени автомобили, които не са оборудвани със зимни гуми и които не разполагат с вериги за сняг, да не предприемат пътувания в цялата страна.
Затворен епътят Русе-Разград. На територията на област Русе са затворени пътищата Русе-Мечка и Сливо поле-Черешово. Временно са затворени поради наводняване на пътните платна от придошли реки, следните маршрути: с. Войника-гр. Средец, на пътя Ямбол-Средец и Поморие-Слънчев бряг. Заради снегонавявания е спряно движението между Мъглиш и Гурково, Старозагорско.
На пътя Хасково-Кърджали всички автомобили трябва да се движат с вериги и е забранено за товарни автомобили с ремаркета. Задължително да се ползват вериги от всички превозни средства в районите на Ихтиман и Самоков.
Товарните автомобили трябва да са с поставени вериги по пътя Котел – Омуртаг, Русе – Велико Търново, Русе – Разград и Русе – Кубрат и в област Търговище. Всички автомобили да са с вериги през прохода Шипка, в област Кърджали и по пътя Ардино – Смолян. Товарните автомобили да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета по пътя Белово – Юндола, Велинград – Сърница и в общините Брацигово, Ракитово, Батак и област Велико Търново.
Забранено е преминаването на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през прохода Петрохан, по пътя Сливен – Ичера, както и в района на Доспат и Ардино. Всички автомобили да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през проходите Превала, Рожен, Пампорово, по пътя Батак – Доспат, Златоград – Мадан и в района на Пещера и Велинград.
Затворени са проходите Троян – Кърнаре, Твърдица – Елена, Етрополе – Златица и Върбишки.
През граничният пункт „Гюргево” не се пропускат товарни автомобили с тегло над 3,5 тона след „Дунав мост” от вчера след обед заради обилния снеговалеж. Препоръчва се на български и румънски водачи да не предприемат пътувания в това направление.
По всички направления във Варненска област се пътува при зимни условия.В северната част на областта в районите на Кичево, Баирбаши и Суворов има снегонавявания. В района на Старо Оряхово има и влошена видимост. Пътните настилки са мокри, частично заснежени и заледени.
Пристанище Варна е отворено, но има щормово предупреждение заради силния вятър.
Според интернет-страницата на летището във Варна, двата полета от София, които са тази сутрин съответно за 07.30 и 08.05 пристигане във Варна, имат закъснение.
Анулиран е полетът от Бургас за София, според сайта на столичното летище. Закъснява самолетът от Рим, който трябваше да кацне в София в 8 без 10.
Валежитеот сняг в страната ще продължат, но следобед от югозапад ще започнат да спират. Силни ще са снеговалежите в rзточна и най-вече в североизточна България – около 15-20 литра на квадратен метър. Отслабване на снеговалежите там ще има през втората половина на деня.
Още през предстоящата нощ вятърът ще се ориентира от север, а през деня от северозапад, слаб, в Източна България – умерен. С него ще нахлува студен въздух. Преобладаващите минимални температури ще са между минус 7 и минус 2°. В София – около минус 5°. Максималните температури ще са между минус 4 и 1° – в София около минус 2°.
По Черноморието ще са все още положителни и ще вали дъжд, но по-късно през деня, с обръщането на вятъра от север-северозапад и нахлуването на студен въздух, дъждът ще преминава в сняг. Привечер температурите ще са вече отрицателни – до минус 4, минус 2°.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *