Соларен „пясъчен часовник” ще захранва 1000 домове

Гигантски соларен „пясъчен часовник” може да захранва 1000 домакинства. Идеята е на аржентинския дизайнер Сантяго Мурос Кортес. Същевременно, часовникът ще служи като визуално напомняне, че все още има време да спрем промяната на климата – ако действаме сега, пише GreenTech.bg.

По план, съоръжението трябва да се построи на занемарен терен в близост до пристанището на Копенхаген, недалеч от емблематичната статуя на Малката русалка. Там произведението ще показва технологията на концентрираната слънчева енергия, като в същото време ангажира обществеността.

„Соларният пясъчен часовник” на Кортес спечели наградата в конкурс за градско изкуство и ако бъде построен, ще се окаже една невероятна нова туристическа атракция в датската столица.

Всяка година този конкурс, известен като Land Art Generator Initiative (LAGI), предизвиква всички да си представят как енергията от възобновяеми източници може да съществува в хармония с градската среда, природата и хората. Организацията избира трима победители, които обичайно биват отличени измежду стотици интердисциплинарни екипи от много страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *