Соларпро Холдинг АД иска да прави слънчеви централи извън България

Да стане лидер в производството на фотоволтаични панели в Европа и най-големият системен интегратор на фотоволтаични централи в България и съседните страни. Това е целта, която си поставя Солапро холдинг АД, което от днес се търгува на БФБ.
За да постигне целта си, дружеството предвижда около производството в Силистра да се създаде регионален клъстър за технологии и производство на чиста енергия.
“Стратегията ни е бързо и успешно да приключим инвестиционния стадий, като осъществим последващ бърз растеж и осигурим стабилна дългосрочна възвращаемост за акционерите”, каза на церемонията по листване на БФБ Николай Беров, заместник-председател на борда на Соларпро Холдинг.
Той допълни, че компанията иска да е инсталатор на фотоволтаични централи не само в България, но и в съседните страни.
Стратегическа цел на компанията е и постоянното снижаване на себестойността на единица инсталирана мощност и подобряване на надеждността на изгражданите системи чрез интензивна научно-развойна дейност. Компанията цели и развитие на продажбите на продуктите и услугите чрез навлизане на международните пазари. Холдингът ще се стреми и към пазарни ниши, позволяващи по-висока цена, като покривни инсталации и изграждане на интегрирани в сгради системи.
Общите активи на групата към края на 2009 г. надхвърлят 82 млн. лв. В периода 2007-2010 г. в дружествата, които са понастоящем част от Соларпро Холдинг, са направени инвестиции за над 54 млн. лева.
Соларпро Холдинг има три основни бизнес направления. Първото е производство и монтаж на фотоволтаични панели чрез дъщерното дружество Соларпро ЕАД. Второто направление включва производство на технологично оборудване за първото производство чрез дъщерното дружество Аутомейшънпро ЕАД. Третото направление е изграждане и управление на фотоволтаични електроцентрали и други генериращи мощности използващи възобновяема енергия, чрез специално създадени дружества (SPV), дъщерни на Алфа Енерджи Холдинг ЕАД .
Холдингът разполага с най-големия опериращ фотоволтаичен парк в България с номинална мощност 2.4 мегават-пика (МWp), разположен в с. Янково край Шумен. Други проекти в етап на изграждане са фотоволтаичните паркове в Малко Търново, Разлог, Каолиново, Кърджали. Планираните за изграждане проекти са с очаквана обща мощност от близо 50 мегават-пика (MWp).
Соларпро Холдинг АД се контролира чрез непряко участие от Алфа Финанс Холдинг АД (85.5%). Миноритарни акционери са Николай Беров и Румяна Георгиева, които държат по 6.5%. Холдингът има едностепенна система на управление – съвет на директорите. Председател и изпълнителен директор на холдинга е Константин Ненов. Заместник-председатели са Николай Беров и Румяна Георгиева.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *