„Солвей Соди“ инвестира 55 млн. лв. в ново съоръжение

Изпълнителният директор на „Солвей Соди“ Спирос Номикос (в средата) определи проекта като идеален. На представянето присъстваха също посланикът на Белгия Аник ван Калстър (вляво) и изпълнителният вицепрезидент на Solvay за Европа Алексис Брунс

©АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

1млрд. лв. са вложени в „Солвей Соди“ и филиалите от приватизацията през 1997 г. до края на 2012 г.

Заводът за калцинирана сода в Девня „Солвей Соди“, който е част от белгийската група Solvay, ще инвестира 55 млн. лв. в ново съоръжение, което значително ще понижи разходите на дружеството и ще има голям екологичен ефект. Става дума за изграждането на дестилационна колона, с което сериозно ще намалее потреблението на пара в предприятието. Инвестицията е била одобрена преди броени седмици и трябва да приключи до 2015 г. Това стана ясно на представяне по случай 150-ата годишнина от създаването на Solvay. Проектът е част от мерките, които предприема белгийската група за икономии и оптимизиране на производството в Европа на фона на кризата на основни пазари и очакваното навлизане на нов голям играч в сектора до няколко години.

Плановете за България

В началото на юни Solvay обяви, че започва програма за преструктуриране на бизнеса си в Европа, като целта е до 2016 г. да намали годишните си разходи със 100 млн. евро спрямо миналата година. Сред предвидените мерки са закриване на завода на групата в Португалия от началото на следващата година и рязко намаляване на производствените обеми в Италия, което ще доведе до съкращаването на 450 работници. За завода в Девня тогава беше съобщено само, че потенциалът му ще бъде използван по-ефективно.

Обявената в четвъртък инвестиция е част от този план. „Това е идеален проект, тъй като ще доведе до намаляване на разходите и на екологичния ни отпечатък, а освен това ще бъде полезен и за акционерите, които ни оказаха доверие с одобряването на тези средства“, посочи изпълнителният директор на „Солвей Соди“ Спирос Номикос.

Другите мерки за оптимизиране на производството за момента все още не са уточнени, като продължава събирането на идеи. „Икономии със сигурност ще дойдат от енергийна ефективност и намаляване на фиксираните разходи, но все още не можем да дадем точни разчети. Каквото и да се случи обаче, то ще бъде постигнато само чрез диалог с всички заинтересовани страни“, уточни той.
От изказването на Номикос стана ясно, че компанията не планира ограничаване на производството. „Преди 2-3 години увеличихме обемите си от 1.2 млн. на 1.5 млн. тона годишно, което много ни помогна, защото ни позволи да постигнем икономии от мащаб и ни направи най-големите в Европа“, заяви той. В момента целият пазар на Solvay в Европа е около 4 млн. тона, от които 1.5 млн. се произвеждат от българския завод. „Очакваме и желаем нашият дял да се повиши“, добави Номикос.

Предимствата в Девня

Предпоставки за това има, тъй като местоположението на завода в Девня, който беше приватизиран през 1997 г. от белгийската група с миноритарно участие на турската Sisecam, е едно от големите му предимства. Основните суровини за производството (варовик и сол) се намират съвсем наблизо и се осигуряват от „Девня варовик“ (смесено дружество с „Девня цимент“) и „Провадсол“ (дъщерно дружество на „Солвей Соди“). Освен това на територията на завода има и ТЕЦ, който също е собственост на дъщерно дружество („Девен“). Пристанището е само на 1.5 км, което позволява на компанията лесно да изнася голяма част от продукцията си – между 90 и 95%. „За нас е важно това пристанище да работи ефективно, затова внимателно следим всички идеи за концесиониране и приватизация“, уточни Номикос.

Подготовка за търговска битка

Секторът, в който „Солвей Соди“ е най-големият производител в Европа, в момента е изправен пред известни трудности, казаха от компанията. От една страна, основните пазари са в криза и търсенето е по-слабо. В същото време до две-три години на пазара се очаква да има свръхпредлагане, тъй като в момента в Турция се изгражда завод за калцинирана сода. Инвеститор там е компанията Eti Soda, която е с държавно участие. За разлика от предприятието в Девня, където се използва синтетичен метод за производство, заводът в Турция ще произвежда сода от минерала трона, което изисква по-малки разходи и себестойността на продукцията е по-ниска. Капацитетът на турския завод се предвижда да бъде 3 млн. тона, което е двойно повече от този на „Солвей Соди“. Отделно от това производството в България е съобразено с екологичните изисквания на Европейската комисия, докато за бъдещия завод тези ограничения не важат. „Подготвяме се за предстоящата търговска битка, като работим за подобряване на себестойността и повишаване на ефективността ни на работа“, посочи Номикос. Според него компанията ще се справи, защото има подкрепата и може да разчита на огромния потенциал и ноу-хау на белгийската група.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *