Сорос: ЕС трябва да помага повече на източния регион

Милиардерът инвеститор Джордж Сорос каза, че Европейският съюз трябва да направи повече, за да помогне на борещия се източен регион.
В интервю за EUobserver в края на миналата седмица той също така призова Европейския съюз да развие стратегия за облекчаване на трудностите, които с срещат в региона.
Европа има отговорност, защото финансовата система на източните страни е в ръцете на западните банки, казва Сорос.
Най-известният валутен спекулатор в света и филантроп посочва, че текущото състояние е затруднено от гражданите на Латвия и се противопоставя на влизането на страната в еврозоната, въпреки че това надали би имало особено влияние върху валутата нса 16-те страни, членки на еврозоната.
Източна Европа се сблъска особено силно с финансовата криза, започнала през миналата година, с чуждестранни деноминирани дългове, спукване на балони при жилищните имоти и падащ износ.
Докато трудностите продължават, нарастват притесненията на официалните представители на Европейския съюз, включително председателя на ЕЦБ Жан-Клод Трише, за нарастващата сила на еврото спрямо долара през последните месеци, което води до страховете, че може да бъде намален експорта и да се забави възникващото икономическо възстановяване.
Еврото е твърде силно и има тенденция да продължи да нараства, предупреждава Сорос.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *