Сорос: Наближава най-тежката финансова криза за САЩ

Наближава най-тежката финансова криза от края на Втората световна война насам, смята Джордж Сорос. В интервю за „Дер Щандарт“ Сорос дава своята оценка за пакета от спешни мерки, които бяха предложени от Буш за стимулиране на икономиката на САЩ.

Сорос казва, че очаква малко от предложения от Буш пакет мерки, насочени към подкрепа на американската икономика, който ще струва 150 милиарда долара на бюджета на страната. Сорос отговаря утвърдително на въпроса“ Предстои ли ни в близко време сериозна финансова криза“.

„Ситуацията е много по-сериозна в сравнение с която и да е финансова криза от края на Втората световна война насам. В една своя статия се опитах да анализирам създалата се ситуация, това е комплексен въпрос“, казва Сорос.

„Съществуват основополагащи разногласия, които влияят на политиката през последните години и които произтичат от това, което аз наричам пазарен фундаментализъм. Това е вярата, че финансовите пазари проявяват тенденция към това да действат като балансьор.

Смятам, че това е невярна идея. Ние наистина можем да се изправим пред сериозна финансова криза“, пояснява Сорос. Запитан „Тоест Вие смятате, че САЩ са заплашени от криза“, Сорос казва“ „Да, точно така“.

На уточняващ въпрос за Европа той посочва: „Естествено, такава заплаха съществува. Учудващо е, че малцина разбират това“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *