„Софарма имоти“ набира 5.5 млн. лв. през борсата

Дружеството със специална инвестиционна цел „Софарма имоти“ ще се опита да набере малко над 5.5 млн. лв. през борсата. Привлечените средства ще бъдат използвани за намаляване на главницата по заема, с който компанията финансира изграждането на най-големия си проект – „Софарма бизнес тауърс“ в столицата.

Проспектът беше одобрен преди седмица от Комисията за финансов надзор, като търговията с права се очаква да започне около 20 септември. Инвестиционен посредник е „София интернешънъл секюритиз“.

Права

Компанията планира да увеличи капитала си от 19.3 млн. лв. на 20.1 млн. лв. чрез издаване на 850 хил. акции с номинал 1 лв. и емисионна стойност 6.5 лв. всяка. Операцията ще се смята за успешна само ако бъдат записани и платени най-малко 425 хил. акции. Право да участват в увеличението имат лица, придобили акции най-късно 7 дни след оповестяване на съобщението за публично предлагане. Срещу всяка съществуваща акция ще се издава едно право, като 22.655 права дават възможност за записване на 1 нова акция.

В случай че бъде записана цялата емисия, компанията ще набере 5.5 млн. лв. При записване само на минималния размер сумата ще бъде 2.7 млн. лв.

Рефинансиране

Намеренията на дружеството са да използва средствата от емисията за рефинансиране на инвестицията си в „Софарма бизнес тауърс“, като погаси частично инвестиционния си заем от Банка ДСК. През 2008 г. компанията получи 22.6 млн. евро (44.2 млн. лв.) от финансовата институция за изграждането на двете бизнес сгради в София, като към края на юни номиналната стойност на заема е 25.5 млн. лв. Падежът му е в края на юли 2024 г.

„Рефинансирането се предвижда с цел да се намали дълговата тежест върху „Софарма имоти“, както и да се увеличи собственият капитал за сметка на задлъжнялостта на дружеството“, се посочва в проспекта. В случай че „Софарма имоти“ не успее да набере изцяло предвидения капитал, но при условие че емисията е успешна, реално набраните средства ще бъдат използвани за същите цели, но при намалени мащаби.

Със същата цел миналата есен „Софарма имоти“ набра почти 5.5 млн. лв. капитал, като направи едно от малкото успешни увеличения на капитала на Българската фондова борса.

Резултати

Освен проектът „Софарма бизнес тауърс“, който беше завършен през 2011 г., дружеството притежава още 65 инвестиционни имота за дългосрочно отдаване под наем. Приходите му са основно от наеми, както и от административно обслужване на имоти. За първите шест месеца на годината приходите му от основна дейност нарастват с 3.3%, а печалбата се увеличава с 2.3%.

През първото полугодие компанията е намалила разходите си за лихви по инвестиционни кредити с 34% до 300 хил. лв. спрямо 457 хил. лв. за същия период на миналата година, като спадът се дължи именно на намаляване размера на главницата по заема. За периода дружеството е погасило 1.121 млн. лв. от кредита си от Банка ДСК. Отделно са продадени и самостоятелни обекти от недвижими имоти в Банско и Царево за общо 76 хил. лв., става ясно от отчета.

Основните акционери в „Софарма имоти“ са физическите лица Венцислав Стоев (24.78%) и Огнян Донев (24.60%) и юридическите „Телекомплект инвест“ (20.50%) и „Донев инвестмънтс холдинг“ (7.96%), информира в.Капитал.

За 2016 г. компанията взе решение да разпредели брутен дивидент от 0.2863 лв. на акция. За последната година акциите на дружеството са поскъпнали с 36%, като пазарната му капитализация в момента е малко над 125 млн. лв.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *