Софарма с 5% спад за 2016 г

Фармацевтичната компания „Софарма“ АД отчита 5% спад на приходите от продажба на продукция за 2016 г. в сравнение с предходната година, обяви компанията пред investor.bg.

В това число производителят на лекарства отчита 2% спад на продажбите за вътрешен пазар в стойностно изражение, който се дължи основно на ценовата ерозия на пазара (за същия период “Софарма” АД реализира 7% ръст в опаковки) и 6% спад на продажбите за износ.

“През последните месеци наблюдаваме определени сигнали за стабилизация на икономическата и политическа обстановка в Русия и това ни дава известна доза сигурност за 2017 година. Оптимисти сме и по отношение на тренда на възстановяване на продажбите ни на украинския пазар“, коментира Огнян Донев, изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на “Софарма” АД.

Той увери, че след преструктурирането на външнотърговската дейност на компанията, местните екипи полагат систематични усилия за увеличаване на продажбите на редица пазари като Полша, Беларус, Латвия и др.

„Особено горди сме с успешните регистрации на нови продукти през изминалата година, които тепърва ще развиваме. Един отличен пример е сироп за кашлица Туспан, който при успешна процедура ще бъде достъпен още тази година на редица европейски пазари“, заяви Донев.

Той отбеляза и положителната новина около компанията от началото на годината за регистрацията и последващото развитие на продукта на Софарма Табекс.

„Годината стартира и с една дългоочаквана новина по отношение на нашето начинание за регистрация на продукта ни Табекс в САЩ. При успешно приключване на преструктурирането на Achieve и Oncogenex (нашият остатъчен пакет акции в Екстаб ще бъде трансформиран в акции в капитала на Achieve, преди да бъде осъществено подобно преструктуриране) за нас ще има две предимства: на първо място, новият сборен екип на двете компании има много по-голям шанс за успешна регистрация на Табекс и второ, “Софарма” АД ще бъде акционер в една публична компания, листвана на NASDAQ”, коментира Донев.

Предвижда се процедурата по вливане да приключи около средата на 2017 г. след одобрение от американската Комисия за ценните книжа и борсите (SEC).

Компанията предстои да публикува отчет за четвъртото тримесечие. Оперативните резултати през деветмесечието на годината показват, че приходите от продажби на групата бележат спад от 9,2 млн. лв., или 1%, до 638,4 млн. лв. Продажбите на стоки се повишават с 5,3 млн. лв., или 1%, като достигат до 470,5 млн. лв., а продажбите на готова продукция намаляват с 8% до 167,9 млн. лв.

Приносът на продажбите в България към консолидираните приходи от продажби през деветте месеца на 2016 г. възлиза на 73%. Приходите на групата за Европа възлизат на 25% от общите консолидирани приходи за 2016 г. и бележат спад от 8% спрямо деветте месеца на 2015.

През третото тримесечие фармацевтичната компания е спечелила 6,8 млн. лв. в сравнение със загубата от 4 млн. лв. през същия период на миналата година.

От началото на годината акциите на Софарма поскъпват с 5,70%, а през последната година ръстът в цената е с 15,43%. Пазарната капитализация е 424,613 млн. лв.
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *