Софийският имот: колкото по-малък, толкова по-доходен

В началото на октомври направихме справка колко струва средният софийски имот (на база на офертите продава в сайта за недвижими имоти imot.bg). Време е да погледнем как са се променили цените през последните три месеца. Ето какви са осреднените стойности при различните типове имоти, които могат да бъдат закупени в столицата:

Едностайни апартаменти Средният едностаен апартамент е с продажна цена от 32 251 евро, или 708 евро за кв. м. Това е известно повишение спрямо цената от 31 878 евро преди три месеца. Най-скъпо предлаганият едностаен откриваме в Лозенец, до Южен парк. За площта му от 65 кв. м търсената цена е в размер на 130 000 евро, или по 2000 евро за квадратен метър. По отношение на наемите средният наем на едностайните жилища е 236 евро, или 4.89 евро на кв. м. Въз основа на цените продава и отдава под наем, доходността на този род жилища е значителна, като възлиза на 8.8%. Двустайните жилища.

Средната продажна цена на двустайните жилища в столицата е 56 552 евро. И тук е налице повишение от близо 2%, в сравнение с преди три месеца, когато цената бе 55 477 евро. Средният наем на подобен род имот е при ниво от 292 евро, или 4.34 евро за кв. м. Въз основа на данните доходността от наеми при двустайните е 6.2%. Макар и задоволителна, тя е значително по-ниска от доходността при най-малките жилища. Най-скъпо продаваният двустаен апартамент откриваме в Центъра, като за площта му от 95 кв. м търсената цена е 231 100 евро, или 2 431 евро за кв. м.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *