Софийското парно пред фалит

Няма друг начин да се започне раздържавяване на дружеството, каза енергийният министър

Софийската „Топлофикация“ може да бъде обявена във фалит точно преди началото на отоплителния сезон. „Нищо друго не ми е останало, освен да обявя дружеството в несъстоятелност.“ Това заяви енергийният министър Румен Овчаров по повод бездействието по подготовката на приватизацията на фирмата. Преди повече от месец министърът се договори с шефа на столичния общински съвет Владимир Кисьов за създаването на междуведомствена работна група, която да реши как да се продава парното. Досега обаче нищо не е направено. Както „Стандарт“ вече писа, кметът Бойко Борисов дава на заден за приватизацията. И дори разработва стратегия за оздравяване на дружеството, съобщиха източници от дружеството. Кметът все още не е излъчил хора за работната група. Трябва да обявя парното в несъстоятелност и тогава ще тръгне процедурата, коментира министърът. В момента „Топлофикация София“ дължи над 60 млн. лева за природен газ на държавната компания „Булгаргаз“. Така че намерението на кмета да си запази парното и да го направи изцяло общинска фирма няма как да стане, убедени са запознати.

Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка също натискат за бърза продажба на дружеството.

В края на миналата седмица представители на двете финансови институции се срещнаха със зам.-министъра на икономиката и енергетиката Валентин Иванов заради сериозното забавяне.

Двете банки са отпуснали държавно гарантиран кредит на парното, но заради неизпълнение на клауза от договора – влизане на чуждестранен оператор в управлението на фирмата, вече отрязаха 15 млн. евро от заема. До дни двете банки ще информират писмено столичния кмет и СОС за обезпокоителното закъснение, научи още „Стандарт“.

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *