София БТ възстановява част от производството

Булгартабак е поел ангажимента да възстанови част от производството в София БТ. За наказание е нужно спиране на цялата дейност на дружеството.

Това обяви пред БНР директорът на Агенцията за приватизация Емил Караниколов. Той обясни, че в София БТ отдел „Логистика“ извършва дейност. Синдикалните организации също са потвърдили, че част от функциите на предприятието се осъществяват.

За да влезем в хипотезата на наказание по чл.4.5.1 от приватизационния договор, трябва да се спре цялата дейност на дъщерното дружество. Синдикатите ни представиха заповед на изпълнителния директор на предприятието, която казва, че от 01.04 ще спре за неограничен период дейността в дружеството. Към момента, не сме в хипотеза на нарушение на договора, каза Караниколов.

Според приватизационния договор се допуска спиране на производствената и търговската дейност на дружеството или неговите дъщерни дружества за максимум 12 месеца заради ремонти, модернизация или аварии, уточни шефът на АП.

Николов обясни, че тези 12 месеца са за общ период за 10 години. Тоест, ако сега едно дружество е спряло за 6 месеца, то в следващите 5 години, които остават, другите дружества, или същото това дружество, може да спре отново за 6 месеца, но не и повече.

Мажоритарният собственик на „Булгартабак“ е подразделение на ВТБ – „Внешторгбанк“ , категоричен е Караниколов.

АП има право да налага санкции за над 100 млн. евро, колкото е стойността на приватизационната сделка, ако дружеството прекрати дейността си преди да са изминали 10 години от сключването на сделката, обясни той.

Във вторник от ръководството на дружеството са заявили че „ще предприемат всички действия за възстановяване на част от производствените линии“, обясни шефът на АП. Не е уточнен срокът, в който да бъде възстановено производството, но това означава, че би трябвало да възстановят и част от работниците допълни той.

Задълженията за трудова заетост и за разходи на труд са изтекли още през 2014 г. и те имат право на съкращения. Но тези съкращения не трябва да водят до прекратяване на дейност на дружеството. До момента „Булгартабак“ е работило на печалба, а дружеството дори е увеличавало служителите си и възнагражденията им, заяви Караниколов.

Той отказа да коментира мотивите на дружеството да спре износа за Близкия Изток, поради което се налага затваряне на софийската фабрика.

Вчера тютюневите синдикати в КНСБ и „Подкрепа“ поискаха оставки на ръководството на „Булгартабак холдинг“. Синдикатите смятат, че решението му да спре износа и да затвори фабриката в София е неоснователно и неаргументирано.Хиляди производители пък протестираха заради „медийната кампания за очерняне“ на Булгартабак. По едно и също време тютюнопроизводители се събраха в Сатовча, Дулово и Свиленград.

В края на миналата седмица депутатът Делян Пеевски окончателно се оттегли и от „Булгартабак“, след като на БФБ София бяха продадени 368 361 акции от холдинга срещу сумата от 24.3 млн. лв.

Ден преди това от компанията пък обявиха, че се оттеглят от пазарите в Близкия Изток.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *