София може да загуби 5 млн. евро по ИСПА

София може да загуби 5 млн. евро по проекта за ВиК-системата, който се финансира по ИСПА, заради забавяне на конкурси за строител на четири колектора. Предупреждението е отправено от Главна дирекция „Регионална политика“ към Еврокомисията.
Конкурсите за строителството на Десен Перловски колектор, Десен Слатински колектор, колектор по бул. „Братя Бъкстон“ и водопровод по бул. „Черни връх“. Те се правят от екоминистерството и били прекратени заради високи оферти. Цените, заложени в проекта, са отпреди 4-5 години, не са актуални към днешна дата и офертите, които се подават, са значително по-високи, обясни заместник-кметът по инвестиции и строителство Ирина Савина. Според нея сега министерството ще трябва да прави нов конкурс за четирите колектора, което ще отнеме поне 3 месеца, а забавянето поставя на риск и изпълнението на проекта. Четирите колектора трябва да бъдат завършени до края на 2010-а.
Проектът по ИСПА за ВиК-системата на София е за 58,5 млн. евро. Той включва ремонт на пречиствателната станция „Кубратово“ и на помпената станция в с. Нови Искър, строителство на нова пречиствателна станция в с. Мала черква, смяна на основни водопроводи и строителство на 6 колектора за отпадни води. Общината е приключила отчуждаването за всички проекти, обясни Ирина Савина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *