София продава дела си в Общинска банка

Минимум 45.65 млн. лв. иска Столичната община за продажбата на дела си от 67.65% в Общинска банка.

Това става ясно от публикувано на 3 октомври 2017 г. решение на общинския съвет, с което се дава старт на конкурс за продажбата. Кандидатите имат месец да купят конкурсната документация, а срокът за подаване на окончателни оферти е още 30 дни след това. Или при интерес в началото на декември Столичната агенция за приватизация ще е събрала оферти, което означава, че до сделка може да се стигне най-рано в началото на 2018 г.

При минималната търсена сума оценката е около 75% от счетоводната стойност, което е сравнително приемливо ниво спрямо тези в Европа с изключение на проблемните италиански банки. Сделката за ОББ се сключи при над 110% цена към собствен капитал (P/B), а акциите на най-голямата публична банка в България – ПИБ, се търгуват на борсата при нива около 67%. При нея също тече процедура по търсене на инвеститори.

Върху оценката на инвеститорите за „Общинска“ тежи миноритарният собственик Христо Ковачки, с който не всеки кандидат за банка би влязъл в партньорство.

Не за всеки

До конкурса ще бъдат допускани само стратегически или финансови инвеститори, покриващи определени критерии. В първата група влизат български или европейски банки с минимум BB- кредитен рейтинг по скалата на S&P или равностоен от друга агенция. За финансовите инвеститори се иска минимален капитал от 20 млн. евро да са от Европейското икономическо пространство и да докажат опит и репутация в управлението на фондове, финансови активи или акционерни участия. И в двата случая се искат доказателства за крайния реален собственик на кандидата, като е забранено участието на офшорки, консорциуми и лица с просрочени публични задължения.

Конкурсната документация за 5 хил. лв. не съдържа информационен меморандум, на базата на който да се изготви оферта. Той се закупува отделно, като цената му е 20 хил. лв., а депозитът за участие е левовата равностойност на 3 млн. евро. Предвидена е виртуална приемна в София за провеждане на дю дилиджънс от закупилите информационен меморандум. Прегледът на финансовото и правното състояние на банката, изготвянето на оферта и подаването й трябва да се случат в 60-дневния срок от публикуване на обявата в Държавен вестник.

Факторът Ковачки

Поредното решение за продажба на дела на Столичната община в банката беше гласувано през юли тази година. Предложението дойде от Трайчо Трайков като общински съветник от Реформаторския блок. Освен Столичната община дял в банката има и Христо Ковачки чрез няколко дружества – 27%. На този етап няма яснота водени ли са с него разговори за дела му и дали би участвал в приватизационната процедура. Освен дял в банката Ковачки има и експозиции за около 18 млн. лв. към нея по неофициална информация. Допреди няколко години той имаше блокираща квота в Общинска банка, дадена му чрез промяна в устава й, като така успяваше да я контролира и да финансира фирмите си по подобие на модела КТБ. След намеса на БНБ уставът беше променен и влиянието му свито. Той обаче опитва да си върне контрола чрез съдебни дела, които все още не са приключили. Това може да отблъсне стратегически купувач. И без това интересът към предлаганите по-малки банки в последно време е основно от местни играчи, искащи лиценз, видно от опитите за продажба на банка „Виктория“, в конкурсите за която до момента са се включвали в различни конфигурации Алексей Петров и Васил Божков.

Какво се продава

Към края на юни 2017 г. банката е с активи в размер малко над 1.5 млрд. лв., което я поставя на 15-о място в сектора от общо 27. Собственият й капитал е 92.1 млн. лв., а печалбата й за полугодието е 1.3 млн. лв. Пазарният й дял в различните клиентски сегменти на кредити и депозити е скромен. Във фирменото кредитиране има дял от 0.78% към края на юни с портфейл от 257.5 млн. лв., а при домакинствата – 0.39%, или портфейл от 75 млн. лв. На пазара на депозити състоянието е аналогично – 1.69% дял при фирмените депозити (364.2 млн. лв.) и 1.30% дял при депозитите на домакинствата (617.9 млн. лв.).

Ценното в Общинска банка е финансирането на общините, където по собствените й оценки има пазарен дял от 42%. Като обслужваща банка на публични институции участва в съфинансирането на капиталови проекти, изпълнявани по европейски програми.

През последните две години банката ударно разчиства и портфейла си от лоши кредити. Обезценките за несъбираемост през миналата година са за 52.2 млн. лв., а за предходната са 54.17 млн. лв. Това й помогна да се представи стабилно на прегледа за качеството на активите. През него тя премина със съотношение на базов собствен капитал към рисково претеглени активи (СЕТ1) от 16% при референтна стойност от 8%. На стрес теста резултатът на банката при базовия сценарий бе 17% CET1, а при утежнения – 6.5%, при минимално изискуем CET1 от 5.5%.

История на пробите за продажба

Общинска банка е създадена през 1996 г. с цел да събере парите на общината, пръснати по други банки. Преди над 10 години Христо Ковачки успява да я овладее, като изкупува дяловете на общински предприятия в кредитната институция и по този начин достига блокираща квота от 27%. През 2005 г. за пръв път се заговаря за частен собственик, но до откриването на формален конкурс не се стига, информира в.Капитал.

Две години по-късно властта на Ковачки в банката е бетонирана, общината наема консултант по продажбата, но пак не се стига доникъде заради глобалната финансова криза. През 2011 г. Столичната община с помощта на БНБ си връща контрола, като премахва блокиращите му права в устава. Тогава са обявени официално лоши практики, кредити за свързани лица и скрито партийно финансиране и проектът за продажба е съживен с наемането на оценител, който да каже колко струва делът на софийската община. Третият опит за продажба е от 2014 г., който пропадна заради кризата с КТБ.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *