София се сдоби с още един голям търговски център, в провинцията фалират молове

На пазара на търговски площи в моловете условията в момента се диктуват наемателите. Това смятат брокери, занимаващи се с управлението им.

Основната причина за недобрата конюнктура на пазара е голямото предлагане в сегмента. Днес в София отваря врати още един мол, който се намира в източния край на най-големия жилищен комплекс ж.к. “Люлин”.

Отдаваемите площи в него са 20 000 кв. м, а от управляващата го фирма отчитат запълваемост с наематели от 80%. Броят на магазините и заведенията в “Мега мол” е 100. Част от тях няма да са отворени в петък за откриването му, защото наемателите все още ги подреждат и зареждат със стока, пише “Монитор”.

Real4You е вложила в търговския център над 50 млн. евро. Клаус Ридерер, управляващ директор и акционер на австрийската компания, заяви, че това е най-големият ѝ проект у нас. По думите му фирмата има още планове за България, но ще изчакат да видят как ще потръгнат нещата с мола.

Според Марианна Васева от “ЕЦЕ България” пазарът на търговски площи в момента е доста сложен защото предлагането е много по-голямо от търсенето. “Затова през последните години се отваряха молове с наети по-малко от половината магазини. Пазарът в момента се управлява от търговците. Те искат освен по-ниски наеми, гратисни периоди и пълно завършване на обектите”, допълни тя.

Сега договорите обикновено се сключват за срок не по-дълъг от 5 години, което е двойно по-кратко, отколкото преди време. Друга тенденция според Васева е, че търговци, имали досега обекти само на оживени улици в столицата, вече се насочват към моловете. “Това означава, че наемателите са по-подготвени за спецификата на пазара на търговските центрове, защото у нас той няма толкова дълга история. В началото на развитието му нямаше много международни играчи”, смята тя.

В близко бъдеще на път са още два столични мола. Единият се строи на южната дъга на околовръстното шосе, а другият е на западния край на бул. “Царица Йоана” в ж.к. “Люлин”.

В същото време в провинцията вече фалираха 2 мола. За разлика от София моловете и по-малките търговски центрове в провинцията имат проблеми с привличането на наематели. По един във Варна и Бургас вече фалираха. Според брокери за втория причината е неудачно избраното място за изграждането му.

За “Парк мол” в Стара Загора пък се търси купувач, като цената за него за няколко месеца е свалена от 32 млн. на 24.5 млн. лв. Плевенският мол, който така и не успя да отвори врати веднага след изграждането си, също се наложи да смени собственика си.

С около 100 хил. кв. м нови търговски центрове в строеж България е 13-а в Европа по строителство на молове в края на първото полугодие, сочат данни на консултантската компания CBRE.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *